Društvo

STRUČNJAK ZA BEZBJEDNOST NA POSLU Xërxa: Za pet godina 74 osobe poginule na radnom mjestu

Stručnjak u oblasti zdravlja i bezbjednosti na radu Gëzim Xërxa rekao je da su za pet godina u nesreći na radnom mjestu poginule 74 osobe i da Kosovu nedostaje zakonodavstvo u ovoj oblasti, prenosi Koha.

“Ako pogledamo u posljednjih pet godina, imamo 74 slučaja nezgoda koje su završile sa smrtnim ishodom, dok je u istom periodu zabilježeno 500 slučajeva povrijede na radnom mjestu”, rekao je Xërxa.

Xërxa je istakao da je neophodno edukovati sve aktere za bezbjednost i zdravlje na radu.

“Posljednjih godina došlo je do poboljšanja u aspektu osnovnih elemenata iz oblasti zaštite na radu u vidu profesionalne zaštitne opreme. Većini privrednih ili pravnih lica jasno je da ulaganje u bezbjednost na radu samo povećava njihovu produktivnost, pa je sve manje problema”, rekao je Xërxa.

Xërxa je kazao da je stvaranje zakonodavstva za upravljanje zdravstvom na radu kroz medicinu rada, hitna potreba.

“U ovom trenutku nam nedostaje konkretna zakonska regulativa o zdravlju na radu. Svake godine, na osnovu podataka SZO imamo 160 miliona novih slučajeva oboljelih od bolesti koje potiču od posla”, rekao je Xërxa.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button