Kosovo

SPORAZUM VRIJEDAN 15 MILIONA EURA Potpisan sporazum o prijemu 300 zatvorenika iz Danske u zatvor u Gnjilanu

Danska i Kosovo su potpisali danas sporazum o smještaju 300 danskih zatvorenika u zatvoru u Gnjilanu kako bi bila smanjena prenatrpanost u danskim zatvorima, prenosi Reporteri.

Kosovo i Danska potpisali su 20. decembra pismo saglasnosti u skladu sa kojim će zatvorske ćelije biti data na korišćenje Danskoj uz godišnju naknadu od 15 miliona eura.

Za ovaj zajam, prema pismu saglasnosti, očekuje se da će Kosovo dobiti 210 miliona eura u narednoj deceniji.

“Sada smo potpisali sporazum koji će obezbjediti bolje kapacitete u našim pretrpanim zatvorima i ublažiti pritisak na naše zatvorske službenike“, rekao je danski ministar pravde Nick Hekerup.

Zatvorenici će biti upućeni u zatvor u Gnjilanu, od početka 2023. godine, a nakon odslužene kazne biće deportovani.

Hekerup dodaje da ovim sporazumom, između ostalog, Danska šalje jasan signal osuđenicima iz trećih zemalja da će biti deportovani.

“Vaša budućnost nije u Danskoj i stoga nećete služiti kaznu ovdje“, rekao je Hekerup i dodao da bi zatvor trebalo da prođe niz prilagođavanja i poboljšanja prije nego što stignu prvi osuđenici iz Danske. 

Ministarstvo pravde saopštilo je da zatvorenici koji će iz Danske biti prebačeni na Kosovo, neće biti visokog rizika, tačnije neće biti oni koji su osuđeni za najteža krivična djela. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button