Politika

Hoti: Nema izvršnih ovlasti, sadržaj Zajednica zatvoren

Premijer zemlje Avdullah Hoti naglasio je da je pitanje zajednica, prema njegovim riječima, zatvorena tema za Kosovo i da se o njoj neće razgovarati u Briselu.
“O zajednici kao takvoj se ne raspravlja, jer je sporazumno zatvoreno. Formiranje Zajednice i implementacija vrši se sporazumom iz 2013. godine, te 2015. godine i mišljenjem Ustavnog suda o tom sporazumu o principima iz 2015. godine; na neki način postavljamo element garancije da Zajednica neće imati izvršne ovlasti ”.

“Lajčakova posjeta bila je od interesa da potvrdi principe i podršku koju EU daje procesu dijaloga. “U stalnom sam kontaktu s njim i u Briselu i u Prištini.”

“Dobro je što je poruka prenesena svim političkim liderima. Drago mi je da proces dijaloga, kao takav, ima kompatibilnost političkog spektra u zemlji, sa jasnim principima da sporazum treba završiti uzajamnim priznavanjem. Asocijacija je jedan od elemenata konačnog sporazuma koji je obaveza koju je država Kosovo preuzela sporazumom ratifikovanim u Skupštini “.

Hoti iz Klan Kosova, naglasio je da je potrebno da Zajednica postane deo konačnog sporazuma između Kosova i Srbije.

“Moramo biti oprezni da statut Zajednica bude pripremljen u skladu s konačnim sporazumom i mišljenjem Ustavnog suda”, rekao je Hoti.

Kosova.info


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button