Region

PROCURILO U JAVNOST Vlada Srbije i novinar Pinka vode instagram profil srpskog patrijarha Porfirija

Ljuban Kovačević, novinar srbijanske Pink televizije i osoba zadužena za vođenje Instagram profila patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija, rekao je da su zaposleni u Vladi Srbije delegirani i zaduženi za verifikaciju profila srpskog patrijarha.

To znači da se postovi ne objavljuju bez odobrenja Vlade Srbije, konkretno savetnice ministra Miloša Vučevića, Dijane Stanisavljević, piše Nova.rs.

Snimak na kojem se čuje Ljuban Kovačević objavljen je na njegovom Instagram profilu, ali je kasnije obrisan sa društvenih mreža. Ipak, ostalo je zabilježeno šta je Kovačević rekao. Snimak je objavio nakon što mu je, kako sam kaže, stiglo pismo od patrijarha Porfirija da je bez njegovog “blagoslova” izvršio verifikaciju Instagram naloga.

“Vaša svetosti, primio sam vaše pismo kao i pismo gospođe Tamare Gajić Jovanović. Ona me je u svojoj kratkoj poruci, ne naročito prijatnog tona izvijestila o tome kako ste vi neprijatno iznenađeni zbog činjenice da sam sarađivao sa gospođom Danicom Stanisavljević, a u vezi sa verifikicijom vašeg instragram profila. Tu informaciju sam primio naročito teško i posebno me je pogodila teza da sam nešto radio bez vašeg blagoslova, jer sam je protumačio kao svojevrsnu kritiku za posao koji sam uradio u najboljoj vjeri, a u interesu zaštite ugleda i integriteta SPC i institucije patrijarha srpskog“, naveo je Kovačević u svojoj poruci.

Nakon uvodnih reči, bio je dosta konkretniji. Poručio je da je Danica Stanisavljević, koja je inače savjetnica ministara odbrane Miloša Vučevića, ispred Vlade zadužena za kontrolu objavljivanja postova na Instagramu patrijarha Porfirija.

“Naime, gospođa Danica Stanisavljević je lice koje je delegirano od strane Vlade Srbije, zaduženo za rad i koordinaciju profilu od društveno-političkog značaja u našoj zemlji. Od gospođe Stanisavljević primam na izvršenje naloge koji su usklađeni s nacionalnim i bezbijednosnim interesima Srbije. Izričita saglasnost za verifikaciju, tj. odobrenje Vlade Srbije koje dobijam od gospođe Danice, neophodan je uslov bez koga nema verifikacije ni na jednoj društvenom mreži. Posebno bih istakao trenutak u kojem je izvršena verifikacija vašeg instagram profila”, objasnio je Kovačević.

Govoreći o konkretnom trenutku kada je izvršena verifikacija profila, Kovačević je podvukao da je to bilo u trenutku kada je, kako navodi, “pogrešno protumačena izjava upućena Brankici Janković” od strane patrijarha.

“Bilo je to vrijeme kada je zbog vaše pogrešno protumačene izjave, upućene gospođi Brankici Jovanović, vođena prljava medijska kampanja protiv SPC i vas lično. Nadležni državni organi su procijenili da Instagram profil patrijarha srpskog treba hitno verifikovati s obzirom da se dešavaju česta obraćanja i visok broj pratilaca profila, a sve to u cilju verodostojnog i istinitog medijskog izveštavanja. Napomenuću da su tom prilikom ugašena i četiri profila sa društvene mreže Tviter, sada društvena mreža X. I to: Amfetaminolohije, ‘Profitije jedan’, ‘Profitje nula jedan’ i ‘Uprofitije’. Kako sam poruku gospođe Tamare Gajić Jovanović, da sam nešto radio bez Vašeg blagoslova, primio gotovo kao optužbu da sam radio nešto iza vaših leđa i zbog njega se duboku potresan kao vjernik SPC”, poručio je Ljuban Kovačević.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button