Region

PALA PRIČA O TUZLI Američki ambasador na Kosovu: Oružje korišteno u napadu zahtjeva državnu strukturu da ga nabavite

Američki ambasador na Kosovu Jeff Hovenier rekao je da je za sada poznato da oružje kojim se koristi teroristička grupa koja je 24. septembra napala Kosovo na sjeveru zahtijeva državnu strukturu i da se ne može kupiti na domaćem tržištu.

Hovenier je ponovio da napad nije bio spontan, ali da ima još stvari koje treba razumjeti.

“Postoje neke stvari koje znamo. Znamo da ova grupa ljudi nije bila spontana. Ovi pojedinci, koji su, koliko znamo, svi bili etnički Srbi, imali su pristup i posjedovali sofisticirano oružje koje se ne može kupiti na lokalnom tržištu. Potrebna vam je struktura, obično vladina struktura, da ih opskrbite tim oružjem. Znamo da je većina materijala koji su iza sebe ostavili srpskog porijekla. Znamo da je Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, preko svog advokata javno istupio i prihvatio odgovornost te rekao da je organizirao i sudjelovao u napadu. To su stvari koje znamo i pokušavamo razumjeti više o napadu. Znamo da se to ne može dogoditi spontano. Dakle, kao što sam rekao, iza toga su stajale strukture ili organizacije. Još uvijek pokušavamo otkriti kako je to točno funkcioniralo”, rekao je Hovenier u intervjuu za Glas Amerike.

Sjedinjene Američke Države također su danas pokazale svoju predanost Kosovu. Oni su u srijedu Policiji Kosova donirali sedam bespilotnih letjelica, čije je raspoređivanje usmjereno na povećanje javne sigurnosti u zemlji.

Američki ambasador Hovenier rekao je tokom ceremonije da brzina kojom se dronovi mogu poslati tamo gdje su potrebni čini ih korisnim uređajima za spašavanje života.

Dronovi su donirani Policiji otprilike tri sedmice nakon napada skupine naoružanih Srba u sjevernom selu Banjska u kojem je ubijen policajac. Trojica napadača također su ubijena u sukobima, što je izazvalo zabrinutost za stabilnost u regiji.

“S obzirom na razinu kriminalnih aktivnosti organiziranih kriminalnih skupina u regiji, ovi sistemi bespilotnih letjelica bit će ključni resurs za provedbu zakona na Kosovu u borbi protiv kriminalnih aktivnosti na zemlji i u zraku”, rekao je Hovenier.

Direktor Policije Kosova Gazmend Hoxha rekao je da su dronove odabrali stručnjaci Policije u saradnji sa stručnjacima američke vlade.

Rekao je da će današnje donacije imati pozitivan učinak na poboljšanje kapaciteta policije za upravljanje situacijama na terenu, kao što je upravljanje događajima velikih razmjera poput prosvjeda, koncerata, javnih demonstracija, kao i nadgledanja granica Kosova i u operacijama drugih aspekata istrage koje će policija provoditi u budućnosti, prenosi Geopost.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button