Evropa

ŠPANIJA EU usvojila Granadsku deklaraciju, proširenje na „preko 30 članica“

Evropska unija usvojila je zajedničku deklaraciju u španskom gradu Granadi koja uključuje dio o proširenju, ali u kojoj nije spomenuto pitanje migracije, prenosi Anadolu.

Uoči razgovora, bilo je opipljivih tenzija sa Mađarskom i Poljskom oko ključnog djela migracionog pakta koji su zemlje članice EU dogovorile ranije ove nedjelje.

„Poljska i Mađarska nisu bile zadovoljne prijedlogom, ali su nas gurnule, jer smo zakonski prekršeni. Dakle, ako ste zakonski primorani da prihvatite nešto što vam se ne sviđa, kako biste željeli da postignete kompromis i nagodbu? To je nemoguće“, rekao je tokom dana medijima mađarski premijer Viktor Orban.

Španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska pozdravio je u srijedu sporazum o migrantskim kriznim situacijama kao „veliki korak naprijed”, rekavši da on stavlja EU u „bolju poziciju da postigne sporazum o azilu i migrantskom paktu u cjelini sa Evropskim parlamentom do kraja ovog dvogodišnjeg perioda“.

Ali se činilo da je ovo više prepreka koja je odložila razgovore o širem strateškom pravcu Evrope. Iako je migracija izostavljena iz Velike deklaracije, evropski lideri su rekli da je to ključno pitanje.

U saopštenju se navodi da je proširenje EU “geostrateško ulaganje u mir, bezbjednost, stabilnost i prosperitet” i poziva zemlje kandidate da “pojačaju svoje reformske napore u skladu sa prirodom zasnovanom na zaslugama” kao procesa prihvatanja.

U saopštenju je istaknuta i posvjećenost Evrope da postavi neophodne unutrašnje temelje i reforme za jačanje unije na „preko 30 članica“, prema riječima predsjednice Evropske komisije Ursule Fon Der Lajen.

Deklaracija iz Granade takođe uključuje posvjećenost EU da nastavi da gradi svoju vojnu, energetsku bezbjednost i partnerstva sa zemljama van Evrope.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Mesazhi.com

Više iz rubrike

Back to top button