Region

"MJERE ĆE BITI PODUZETE" Rama i Plenković pozvali na sankcije protiv Srbije: Heroizacija ne smije biti prihvatljiva

Albanski premijer Edi Rama i hrvatski premijer Andrej Plenković snažno su osudili nasilje srpskih napadača na sjeveru Kosova i to što ih Beograd pretvara u heroje, zatraživši zbog toga mjere EU-a i zapada protiv Srbije.

Rama, koji je danas bio u službenoj posjeti Zagrebu, na konferenciji u Banskim dvorima rekao je da je agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda, piše Jutarnji list.

“Imamo zločin, ubistvo policijskog službenika te imamo herojizaciju onih koji su ga počinili”, rekao je albanski premijer, naglasivši da to ne smije biti prihvatljivo u Evropi koja gaji suprotne vrijednosti.

Plenković je istakao da ti potezi “ne mogu ostati bez odgovora” te da odluka Beograda o danu žalosti “gotovo da podrazumijeva identifikaciju s onim što se dogodilo”.

Plenković je kazao kako će uslijediti istraga kako bi se u utvrdilo šta se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU za dijalog Prištine i Beograda donijeti prijedloge mjera.

Evropska komisija (EK) također ima ovlasti donijeti mjere samostalno, bez saglasnosti svih država članica, što je nedavno primijenila u slučaju Kosova. EK je reagovala na nedostatak saradnje Kosova s zahtjevima Evropske unije tako da je obustavila njihovu učešće u radnim tijelima vezanim uz sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, povukla pozive za sastanke te privremeno suspendovala Kosovo iz programa vrijednog 7,5 milijardi eura.

Plenković naglasio je da je siguran da će do mjera doći, a Rama je pozvao da se one trebaju primijeniti “bez gubljenja vremena” jer odluka Beograda o danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button