Region

SUSRET SA OSMANI Predsjednik Albanije: Suverenitet Kosova niko ne može dovoditi u pitanje, naša veza je neraskidiva

Albanski predsjednik Bajram Begaj kazao je danas u Tirani da je dijalog koji potiče Evropska unija (EU) jedini način za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, ali da je nužna bolja koordinacija sa SAD-om i EU.

Poručio je kako suverenitet Kosova ne smije niko dovoditi u pitanje.

“Događaji na sjeveru Kosova nisu mogli ostati nezapaženi. Unatoč provokacijama u općinama sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, potrebna je bolja koordinacija s našim partnerima, SAD-om i EU. Suverenitet Kosova niko ne može dovoditi u pitanje, ali koordinacija s partnerima je nužna”, kazao je Begaj tokom susreta s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani .

Albanski predsjednik je kazao kako cijeni korake koje Vlada Kosova poduzima kako bi došlo do deesklaacije u sjevernom dijelu te zemlje te dodao da je dijalog uz posredovanje EU jedini put za mir i članstvo Kosova u evropskim organizacijama.

“Kosovo i Albanija imaju jedinstvenu historijsku, kulturnu i nacionalnu vezu, ta veza je jaka i neraskidiva. Suočeni s izazovima, moramo ostati ujedinjeni, fokusirajući se na naš glavni cilj: integraciju naših zemalja u euroatlantsku porodicu, kazala je predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Prema njezinim riječima, Kosovo je predano jačanju svog međunarodnog položaja, te djelovanju kako bi dobilo nova priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

“Ovaj izazov zahtijeva predanost i sinhronizirano djelovanje za nova priznanja i članstva u međunarodnim organizacijama. Kao i u prošlosti, očekujemo da Albanija bude naš glas u zemljama i organizacijama u kojima još nismo dio”, rekla je Osmani.

Kosovska predsjednica također je dodala kako je dugoročni cilj Kosova i što skorije uključivanje u program NATO-a Partnerstvo za mir što je garant mira i sigurnosti te dodala kako činjenica da je Albanija već članica NATO-a stvara veću sigurnost u cijeloj regiji, a posebno na Kosovu.

Osmani je u ponedjeljak započela dvodnevnu posjetu Albaniji, gdje ju je uz najviše državne počasti primio albanski predsjednik Bajram Begaj. Tom prigodom Osmani je zahvalila Albaniji na podršci Kosovu u svim fazama napora za slobodu, nezavisnost i izgradnju države.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
FENA / Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button