Politika

PREMIJER ALBANIJE Rama za BBC: SAD i EU u pravu po pitanju situacije na sjeveru Kosova, Kurti nije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da su SAD i EU potpuno u pravu kada je riječ o dešavanjima na sjeveru Kosova, a da stav premijera Kosova Albina Kurtija po tom pitanju nije ispravan, prenio je Albanian Post.

“SAD i Evropska unija žele da podignu Kosovo na drugi nivo i iz tog razloga su potpuno u pravu u vezi sa dešavanjima u sjevernim općinama, a ne Albin Kurti”, ocijenio je Rama u intervjuu za BBC.

Rama naglašava da je činjenica da SAD i EU žele da od Kosova naprave nezavisnu državu koju svi priznaju i omoguće joj da “sjedi” u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama.

“Kurti je pokazao odlučnost, ohrabrujući nove gradonačelnike izabrane u četiri sjeverne opštine sa srpskom većinom, da uđu u zgrade institucija. Da razjasnim, bilo je jako dobro što su imali izbore i što se pokazalo da niko ne može da podriva demokratiju na Kosovu. Ali, nije bila dobra ideja insistirati da novi predsjednici uđu u te zgrade i podstiču nasilje, gdje su nepravedno povrijeđeni vojnici KFOR-a”, naglasio je Rama.

Za cijelu situaciju, on ne krivi samo Kurtija, već i srpsku stranu koja je bojkotovala izbore, te dodaje da je važno da se sagleda širi okvir.

“Ovaj široki okvir je činjenica da su Kosovo i Srbija, zahvaljujući Albinu Kurtiju i Aleksandru Vučiću, veoma blizu sporazuma”, rekao je albanski premijer.

Izrazio je uvjerenje da će do sporazuma između dvije strane, bez obzira na sve, ipak doći.

“Svi lideri koje smo sreli u Moldaviji bili su jasni da dvije strane treba da sjednu jednom za svagda i zaključe sporazum”, rekao je Rama i zaključio da je finalizacija sporazuma jedini akt primjeren za dvije zemlje kako bi zajedno nastavili putem evropskih integracija.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Albanian Post

Više iz rubrike

Back to top button