Region

MUP SRBIJE Uhapšen učenik sedmog razreda koji je ubio osam školskih drugova i radnika obezbjeđenja

Pripadnicima MUP-a u Beogradu prijavlјeno je da je jutros u 8:40 sati u Osnovnoj školi ‘Vladislav Ribnikar’ na Vračaru došlo do pucnjave.

U pucnjavi u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar ubijeno je osmoro djece i jedan radnik obezbjeđenja, rečeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

Šestoro djece i jedan nastavnik te škole su ranjeni i trenutno su zbrinuti u Urgentnom centru i Tiršovoj.

Maloljetni K.K. (14) koji je izvršio ovaj zločin učenik je te škole i on je pronađen i uhapšen u dvorištu škole.

Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Srbije, povodom tragičnog događaja u kojem su život izgubili učenici i zaposleni Osnovne škole „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, izrazio je najdublje saučešće porodicama nastradalih.

“Odbor najoštrije osuđuje ovaj tragičan čin i apeluje na celokupno društvo, posebno na nadležne institucije u oblasti vaspitanja i obrazovanja, da se hitno uključe u reafirmaciju vaspitne uloge škole i društva”, saopštio je predsjednik Odbora prof. dr Marko Atlagić.

“Neophodno je da relevantne institucije i nadležna ministarstva blagovremeno, odgovorno i savesno u saradnji sa školama sačine vaspitne planove i programe u cilju prevencije nasilja i smanjenja rastuće agresije i otuđenja među mladima”, navedeno je u saopštenju.

“Dosta je nepotvrđenih, neprovjerenih informacija ovdje među novinarskim ekipama. Ono što za sada znamo jeste saopštenje policije u kojem se navodi da je jutros u 08:40 jedan učenik ove škole doša očevim pištoljem i da je pucao – prvo u pripadnika obezbjeđenja, a zatim i na nastavnike i đake koji su se našli na ulazu škole. Tačnih informacija o broju povrijeđenih i eventualno preminulih nema”, javlja reporterka Al Jazeere Jelena Milutinović.

Nakon što se jutros u školi na Vračaru dogodila pucnjava u kojoj je ubijen čuvar, oglasila se majka jednog od učenika rekavši da je ubijen čovek koga su svi voljeli, javlja Nova.rs.

„Ubijen je naš omiljeni čuvar Dragan. Deca su ga volela, kao i ceo kolektiv“, rekla je majka jednog djeteta iz škole.

Srbijanski portal Blic javlja da su preživjeli učenici ispričali da je đak uperio pištolj u sve koji su se našli u hodniku, kada je nastala opšta panika. Kako kažu, učenik koji je pucao je navodno išao u odjeljenje 7/2.

“Čuo sam pucnjavu, neki đaci su odmah izašli u hodnik da vide šta se dešava. Ja sam prvo mislio da se nešto čulo napolju. Svi su počeli da vrište, nastala je opšta panika, svi su krenuli da trče, kada sam izašao video sam ga, on je došao i uperio pištolj u sve nas”, priča jedan od učenika za Blic.

U saopštenju se navodi da je pripadnicima MUP-a u Beogradu prijavlјeno je da je jutros u 8:40 sati u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” na Vračaru došlo do pucnjave.

“Policija je uputila sve raspoložive patrole, odmah izašla na teren i uhapsila osumnjičenog maloljetnika, učenika sedmog razreda, koji je, kako se sumnja, iz očevog pištolјa ispalio više hitaca u pravcu učenika i obezbjeđenja ove škole”, navodi se u saopštenju.

Zbrinjavanje povrijeđenih je u toku

Iz MUP-a navode da je zbrinjavanje povrijeđenih je u toku, kao i rad policije na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti u vezi sa ovim događajem.

Srbijanski mediji objavili su da je više osoba povrijeđeno, kao i da su neki od njih u teškom stanju.

Na licu mjesta nalazi se veliki broj ekipa hitne pomoći i policajaca.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Al Jazeera

Više iz rubrike

Back to top button