Scitech

INOVACIJE U TEHNOLOŠKOM RAZVOJU Sprema se hipersonični mlaznjak na hidrogen, iz Evrope u Australiji za samo par sati (FOTO)

Od Frankfurta do Sidneja za 4 sata i 15 minuta

Let od Evrope do destinacije kao što je Australija trenutno traje oko 20 sati redovnim putničkim avionom. Ali švicarski start-up želi to vrijeme putovanja skratiti na nešto više od četiri sata – hipersoničnim putničkim mlaznjakom, koji pokreće Vodonik. Start-up “Destinus” testira svoj prototip aviona u posljednje dvije godine, najavljujući uspješne probne letove svog drugog prototipa – Eigera – krajem 2022. godine.

Sada je kompanija objavila svoje učešće u programu koji vodi špansko Ministarstvo nauke, kao dio planova španske vlade da razvije supersonične letove na vodonik.

Agencija koja nadgleda program ministarstva, Centro para el Desarrollo Tecnológico e Industrial, odabrala je ovaj projekat kao stratešku inicijativu u okviru svog Aeronáuticas Technology Plana (PTA). Sa trenutnom ukupnom investicijom od 12 miliona eura, projekat uključuje kompanije i tehnološke centre kao i španske univerzitete.

“Drago nam je što smo dobili ove grantove, posebno zato što su oni jasan znak da je ‘Destinus’ usklađen sa strateškim linijama Španije i Evrope za unapređenje letenja vodonikom,” izjavio je Davide Bonetti, potpredsjednik Poslovnog razvoja i proizvoda za Destinus.

Za kompanije koje se bave dubokom tehnologijom kao što smo mi, pristup ovim fondovima EU za oporavak je ključan za provođenje najsavremenijih istraživanja i ubrzanje inovacija potrebnih da bi bile konkurentne na globalnoj razini. Uz ove grantove, rješenja za aeronautičku mobilnost bazirana na vodoniku bit će korak bliže tome da postanu stvarnost”.

Od Frankfurta do Sidneja za 4 sata i 15 minuta

Energija vodonika je predmet mnogih istraživanja i razvoja, a zagovornici hvale njene zelene akreditive, glavni nusproizvodi sagorevanja vodonika su toplota i voda. Količina proizvedene toplote predstavlja izazov dizajna.

Istraživači sa Univerziteta RMIT u Melburnu nedavno su razvili 3D štampane katalizatore za koje kažu da bi mogli da pokrenu hipersonični let i da djeluju kao rashladni agens u borbi protiv ekstremne toplote koja nastaje kada avioni lete pet puta većom brzinom od zvuka, što je oko 6.100 kilometara na sat (km/h).


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
https://kallxo.com/
Back to top button