Scitech

BRZINOM OD 76.000 KM/H Ogromni asteroid će u petak proći pored Zemlje

U petak će pored Zemlje proći ogromni asteroid koji je od Empire State Buildinga veći četiri puta.

Asteroid će “proletjeti” pored naše planete brzinom od oko 76.000 km/h, a to će se dogoditi mjesec dana nakon što je još jedan ogromni asteroid prošao pored Zemlje brzinom od oko 37.000 km/h.

Iako su ogromni, ovi asteriodi su ipak zanemarivi u odnosu na onaj za koji se vjeruje da je pogodio Zemlju i uzrokovao izumiranje dinosaura. Ipak, asteriodi mogu biti opasni po čovječanstvo.

Zbog toga NASA prati više od 29.000 objekata koji su udaljeni od Zemljine orbite do 48 miliona kilometara. NASA procjenjuje da se uglavnom radi i malim objektima, međutim, asteroid 7335 (1989 JA) koji se kreće brzinom od oko 76.000 km/h veći je od 99 posto njih.

Ovaj asteroid je prvobitno uočen 1989. godine iz Opservatorija Palomar u San Diegu. Asteroid pripada klasi Apollo, što znači da orbitira oko Sunca i pređe put svakih 861 dan, odnosno dvije godine i četiri mjeseca.

Zemlja ima svoju orbitu koju slijedi tako da se ne nađe često na putanji asteroida. Međutim, 27. maja će dva nebeska tijela biti udaljena 4 miliona kilometara jedno od drugog. Sljedeći put će se “sresti” za 33 godine, odnosno 23. juna 2055. godine. Ipak, tada će asteroid biti od Zemlje udaljen 27 miliona kilometara.

Bez obzira na udaljenost. NASA je asteroid 7335 klasificirala kao potencijalno opasan, što znači da bi napravio ogromnu štetu ako bi promijenio svoju putanju i pogodio Zemlju.

Ljudi su svjesni opasnosti takve devijacije te trenutno traže načine za preusmjeravanje asteroida.

Prošle godine je saopćeno da je NAS lansirala DART misiju kako bi ustanovila da li može promijeniti putanju asteroida. Prošlog mjeseca je Kineska nacionalna svemirska administracija CNSA također otkrila planove za odbranu planete.

Važno je napomenuti da nijedna od ovih misija nema za cilj da raznese asteroid nuklearnom bombom kao što to prikazuju neki holivudski filmovi. Umjesto toga, cilj je saznati da li se asteroid može “gurnuti” dovoljno da ostane izvan Zemljine orbite. Sedam minuta bi moglo predstavljati razliku između bliskog susreta i katastrofe.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba
Back to top button