Bošnjaci

KO SU PRVI NA PROSTORU ŽUPE PRIMILI ISLAM!? Kada su Bošnjaci Kosova prešli na Islam

Prilično je oprečno kod različitih istraživača, neki tvrde da se to desilo u 15. stoljeću, a drugi pa čak pominju i 19. stoljeće

Ima dijametralno suprotnih gledišta, na primjer Ivan Jastrebov, nekadašnji ruski konzul u Prizrenu, tvrdi da je stanovništvo Ljubinja (Gornje i Donje) prvo primilo Islam među naseljima u Župi.

Dok, prihvatanje islama od strane domaćeg stanovništva područija Gore, to je najznačajniji i prelomni događaj u cjelokupnoj povijesti tog područija. Prelazak na islam nije bio nagao već je tekao postepeno i nije namjetnut od strane vlasti.

To potvrđuju i turski defteri prema kojima se može pratiti ovaj proces, koji je trajao od početka 16. do sredine 17. stoljeća i doprinosio stabilizaciji i povećanju stanovništva, što je suprotno tvrdnjama mnogih autora da je islamizacija u Gori nasilno izvršena u vrijeme Kukli – Bega i Sinan – Paše.

Prema povijesnim izvorima Kukli-Beg je umro 1538. godine, kada je broj muslimana u Gori bio još neznatan. (Katić, 2010:39).

Prema turskom defteru iz 1530. godine, u mnogim selima Gore javljaju se muslimanske porodice, što znači da je islam ovdje prisutan najmanje pet stoljeća. Prema ovom defteru u selu Orčikle je 6 muslimanskih porodica, dok u selu Mlike od 9 porodica četiri su muslimanske. I u drugim naseljima gore bilo je muslimana prema sigurnim podacima muslimana Kruševa možemo prona’i u defteru iz 1579. godine, prema kojem selo Krušova broji 68 ku’a, od toga 7 muslimanskih. (Idrizi Aljabek, 2020:38.).

Ivan Jastrebov također o islamizaciji opštine Dragaš tj. sela Opolja kaže: ”Opolje ima 19 sela sa preko 21. 000 stanovnika sa albanskim življem, koji su primili Islam krajem 15. i početkom 16. stoljeća.“ Tako da, Opolje i Gora su veoma blizo, pa se može konstatovati da je i u Gori, islamizacija počela u pomenutom periodu.

Prema turskim defterima i popisu iz 1579. godine, u Gori su živele 382, a u Ljumi 443 muslimanske porodice. Na ploči koja je šrafovima pričvršćena na minaret džamije u selu Mlike postoji i prijevod gdje piše: Dogradio ovu velelepnu džamiju Ahmed-aga u godini 1238. Kao što je bila sagrađena 688. Nišan-ploča i selu Mlike potvrđuje da je islam u Gori bio prisutan i prije dolaska Osmanlija na Balkanu.

Vjerovatno se radi o doseljenicima iz Halepa tj. Sirije, na što upućuje i ime roda Alepovci iz ovoga sela. (Aljabek 2020:340).

Za Župu i Podgor nema pouzdanih podataka kada je počela islamizacija. Ali se zna da je prva džamija u Gornjem Ljubinju podignuta 1590. godine veličine 13×16 m, adaptirana 1670. godine na parceli izvjesnog Adema Čalje, koji je odlučio da usred sela pokloni svoju parcelu po povratku od džume namaza koji su obavljali i klanjali u selu Manastirici. Vraćajući se pao s konja i povrijedio se. Kada su stigli u selo, pozvao svoje seljane i saopštio odluku o poklonu parcele za izgradnju džamije.

Ako je džamija u Gornjem Ljubinju podignuta 1590. godine, a do tada se u župljani klanjali Džumu i Bajram namazu Manastirici, poizilazi da je manastrička džamija u Župi najstarija. Vjerovatno podignuta u drugoj polovini 16. stoljeća. Dakle, iz svega navedenog može se zaključiti da je islamizacija završena najkasnije prije 300-350 godina. (Redžepi, 2019:173).

Autor: Dr. Mirsad Aslani, “Islam u životu Bošnjaka Kosova”, Preporod, Islamske informativne novine, God. LIII. Br.1227/1, Januar, 2023.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Autor
Dr Mirsad Aslani
Izvor
Preporod

Više iz rubrike

Back to top button