Region

PORUKE MRŽNJE Zastrašujuća četnička stranica na Facebook-u na kojoj stariji muškarac poziva na klanje “muslimanske” djece (FOTO)

Facebook-u stranica "Četnički pokret Republika Srpska" za sada ima nešto više od dvadeset pratitelja, a zbog užasnih poruka mržnje i pozivanje na zločine, privukla je pažnju šire javnosti.

Naime, starija muška osoba koja se nalazi na fotografijama koje su postavljene na Facebook stranici, najčešće pozira sa unucima, mecima ili alkoholnim pićima.

Od poruke “živjela Republika Srpska i Srbija” brzo se prelazi na tvrdnju da će vlastite unuke “učiti srpstvu” te da će oni biti “mladi četnici” kada porastu.

To progresira od “oj braćo moja hoćemo li piti turske krvi” pa sve do tvrdnji da je “ubijao i klao za slobodu srpskog naroda i Republiku Srpsku”.

Protiv ovakvih poruka mržnje i pozivanja na činjenje nasilja moguće je podnijeti krivičnu prijavu jer se radi o izazivanju i raspirivanju nacionalne, vjerske i rasne mržnje što je regulirano Krivičnim zakonom BiH.

Na žalost, sankcije za ovako gnusne izjave su kazne zatvora od tri mjeseca do tri godine, što je neadekvatno za prostor u kojem živimo zbog krvave historije i agresije na Bosnu i Hercegovinu, a što su najbolje demostrirali pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta koji su otkupili kaznu zatvora od pet mjeseci zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

Još nije poznato da li je slučaj već prijavljen nadležnim organima i koje će oni poduzeti radnje kako bi ovakve slučajeve procesuirali, a građani su s razlogom uznemireni budući da je u našoj zemlji pod istim i sličnim porukama i pozivima počinjen zločin genocida.

Ono što je jasno, jeste da je u BiH potrebna izmjena krivičnog zakonodavstva koje će adekvatnim kažnjavanjem konačno napraviti primjer od osoba koje javno pozivaju na vršenje krivičnih djela iz mržnje prema članovima neke grupe.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button