Politika

OKONČANA KRIZA Vučić: Ujutru počinje uklanjanje barikada na sjeveru Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon razgovora sa Srbima s Kosova da će sutra ujutro početi uklanjanje barikada.

“Nije mi teško kada prolaziš kroz te trenutke razgovarajući s onima za koje znaš da ne vole svoju zemlju, a najteže je kada vodiš razgovore s ljudima za koje znaš da vole svoju zemlju. Imali smo razgovor koji nije bio lak. Tražili su razgovor bez kamera kako bi lakše mogli izraziti sve svoje strahove i strepnje”, rekao je Vučić nakon sastanka.

Aleksandar Vučić je nakon sastanka sa Srbima s Kosova rekao da će uklanjanje barikada početi sutra ujutro.

“To znači da će od sutra ujutro barikade biti uklonjene, to nije lako i ne može se za dva sata, da li za 24 ili 48 sati, barikade će biti uklonjene, ali nepovjerenje nije uklonjeno”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

Srbi su tu odluku donijeli nakon večerašnjeg razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u kasarni “Stefan Nemanja” u Raškoj.

Vučić je u Rašku stigao helikopterom na zahtjev Srba s Kosova koji su tražili dodatno vrijeme za razgovor sa Srbima na barikadama.

Inače, Srbi su držali u blokadi nekoliko važnih cesta.

Dejan Pantić, koji je 10. decembra uhapšen pod optužbom za napad na policiju i navodne terorističke akcije, danas je pušten u kućni pritvor.

Prije Pantića uhapšen je Miljan Adžić, a zatim Slađan Trajković. Oni su među 600 bivših pripadnika Policije Kosova srpske nacionalnosti koji su početkom novembra napustili tu službu.

Svi su optuženi za terorističke akcije, a Pantićevo hapšenje bilo je izravni povod za početak srpskih protesta i postavljanje barikada.

U međuvremenu je Vučić objavio da je podignuta borbena gotovost Vojske Srbije, te da je upućen zahtjev KFOR-u/NATO-u za povratak hiljadu srpskih policajaca i vojnika na Kosovo, prema Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button