Politika

RADIO SLOBODNA EVROPA Održani protesti Srba, postavili uslove za ulanjanje barikada: Dio njih bio prisiljen doći?

Srbi na sjeveru Kosova danas su održali proteste gdje su predstavili uslove koji moraju biti ispunjeni da bi povukli barikade.

Da bi sklonili barikade sa sjevera Kosova traže “oslobađanje uhapšenih Srba, povlačenje tajnih spiskova za hapšenje i ‘odstrel Srba’, te povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova”.

Ove uslove predstavio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić, na protestu u Rudaru kod Zvečana na sjeveru Kosova, prenosi RSE.

Protest koji je trajao oko sat vremena održan je na mjestu gdje se nalazi jedna od devet barikada koje je lokalno srpsko stanovništvo u podiglo 10. decembra nakon hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića.

Bez ispunjenja ovih uslova, nema povlačenja barikada, jer nam je dojadilo da čekamo ko je od nas sljedeći na spisku za hapšenje ili odstrel samo zato što smo Srbi”, poručio je okupljenima Rakić.

On je kazao da se rješenje ove krize nalazi “isključivo u Prištini”.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla negirao je 16. decembra da Policija Kosova ima spiskove po kojima hapsi bivše policajce srpske nacionalnosti.

Na protest 22. decembra u Rudaru su došli i pripadnici srpske zajednice južno od Ibra. Radi se uglavnom o radnicima koji su zaposleni u institucijama Srbije koje funkcionišu na Kosovu.

Neki od okupljenih građana u Rudaru, s kojima je reporter RSE razgovarao, kažu da su došli da se bore se za svoja prava, ali ima i onih koji izjavljuju da su bili prisiljeni doći. Zaposlenima u srpskim institucijama na Kosovu ovakvi skupovi su “radna obveza”, kako je RSE već prije detaljno izvještavao.

Više o protestima na Kosovu pročitajte na OVOM linku.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Više iz rubrike

Back to top button