Politika

PREMIJER U PRAGU Kosovo podnijelo zahtjev za članstvo u EU

Premijer Kosova Albin Kurti zvanično je u Pragu predao zahtjev Kosova za članstvo u EU češkom ministru za evropska pitanja Mikulašu Beku, prenosi Reporteri.

Kurti je u Pragu rekao da je današnji dan historijski za Kosovo i izuzetan dan za demokratiju.

On je prilikom podnošenja zahtjeva rekao da on nosi nadu i snove građana Kosova koji su veoma marljivo radili da dođu ovdje.

“Došli smo u Prag, grad u srcu Evrope, da ponovo potvrdimo nepromjenljivu posvjećenost Kosova osnovnim vrijednostima EU, podnoseći aplikaciju Kosova za članstvo u EU. Ovo je historijski dan za narod Kosova i izuzetan dan za demokratiju na Kosovu. Pismo koje sam donio nosi nade i snove naših građana koji su vrijedno radili da dođu ovdje, govori o našim težnjama da se pridružimo EU sa kojom dijelimo zajedničke ideale, ka historijskom procesu mira i prosperiteta. To odgovara viziji Evrope koja ima svjetlu budućnost. Sljedeće godine ćemo obilježiti 20. godišnjicu samita u Solunu, gdje je EU dala obećanje svim zemljama zapadnog Balkana”, rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je Kosovu potrebna pomoć EU, jer je ona destinacija kojoj teži.

“Razumemo da je naš put napred zasnovan na našim zaslugama, ne tražimo čak ni sporedna vrata, želimo da gradimo Kosovo sa ljudima. Potrebna nam je pomoć EU na Kosovu. EU je destinacija kojoj težimo i to je naša sudbina u kojoj želimo da uživamo od trenutka podnošenja prijave”, rekao je Kurti.

Češki ministar za evropska pitanja Mikulaš Bek rekao je da Češka cijeni dosadašnja postignuća Kosova naglasivši da je u posljednjih šest mjeseci pažnja posvjećena pitanjima vezanim za zapadni Balkan tako da je vizna liberalizacija na listi za veliko finale češkog predsjedavanja Savjetom Evrope.

“Pozdravljamo napore Vlade Kosova da nastavi put ka EU. Mi cijenimo dosadašnja dostignuća. Time ispunjavamo i jedan od prioriteta našeg predsjedavanja Vijećem, jer smo u posljednjih šest mjeseci dosta pažnje posvjetili pitanjima vezanim za Zapadni Balkan, a drago nam je i da smo postigli napredak u nekim komplikovanim pitanjima kao što je liberalizacija viza za Kosovo. Ovo je jedno od pitanja na listi velikog finala češkog predsjedavanja Vijećem Evrope”, rekao je Bek.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button