Politika

ČLAN EVROPSKOG PARLAMENTA Mandl: Odluka Prištine važan korak u pravo vrijeme

Poslanik Narodne partije Austrije (OVP) u Evropskom parlamentu Lukas Mandl ocijenio je danas da je Priština odlukom o podnošenju zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji (EU) preduzela važan korak u pravo vrijeme.

“Najmlađa država Evrope, Kosovo, time je preduzela važan korak u pravo vrijeme. Odlazeća godina ostaje obilježena historijskom promjenom paradigme”, istakao je izvjestilac Evropske narodne partije.

Mandl je u saopštenju naveo i da slobodan svijet, kao nikada prije, mora da bude jedinstven protiv svih ideologija mržnje.

On je podsjetio da je Ukrajini, Moldaviji i Bosni i Hercegovini dat status kandidata za članstvo u EU.

“Cijela evropska porodica država se po prvi put okupila u tzv. evropskoj političkoj zajednici. Samo pokret za slobodu Bjelorusije nedostaje u njoj. Vrijeme je da EU razmisli o starim birokratskim procedurama i gdje one nisu funkcionisale. U procesu evropskog ujedinjavanja stari procesi pristupa su u posljednje vrijeme bili više prepreka, nego što su bili od koristi. Evropska unija i njeni dijelovi moraju jasno da pokažu da su za slobodu i mir, ljudsko dostojanstvo, demokratiju i vladavinu prava”, naveo je Mandl.

On je naglasio da Republika Kosovo pripada jasno Evropi, a njeni građani žive vrijednosti EU.

“Najkasnije od ove godine mora da bude jasno da taktikama i strategijama moraju da prethode vizije. Vizije su bile te koje su doprinele napretku Evrope”, rekao je Mandl.

On je apelovao da se radi na tome da se današnje institucije EU vrate vizionarskom duhu i liderstvu ranijih generacija i da pripreme put za Kosovo u EU.

Izrazio je uvjerenje da će Evropski parlament prednjačiti u tome.

U saopštenju se podsjeća da je Mandl početkom ove nedjelje u Evropskom parlamentu bio domaćin skupa “Happy hour slobode govora”, u vezi sa zahtjevom za pristup Kosova Uniji, kojem su se obratili premijer Kosova Albin Kurti, izvjestilac EP za Kosovo Viola fon Kramon.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Više iz rubrike

Back to top button