Zanimljivosti

VRIJEDNO NASLJEDSTVO Kruna Elizabete II vrijedi 900.000 dolara, naslijedit će je žena u kraljevskoj porodici

Kraljica Elizabeta II preminula je u 96. godini života, a iza sebe ostavlja vrijedno nasljedstvo.

Jedno od istaknutih je svakako kruna izrađena još za kralja Georgea IV u draguljarskoj kući Rundell & Bridge 1820. godine.

Dijamantu dijademu sada će nositi kraljica supruga Camilla dok će jednog dana kada princ William postane kralj ovaj vrijedan komad nositi njegova supruga Kate Middleton.

Na vrijednoj dijademi nalaze se četiri malteška križa, te ukrasi koji simbolično predstavljaju Englesku, Irsku i Škotsku, kao i ruže, djetelina i čičak.

Kako bi bila još prestižnija na nju su ugrađena 1.333 dijamanta koji teže 320 karata, dok je u središte prednjeg krsta postavljen je rijedak blijedožuti brilijant.

Kruna je statusni simbol, a ponajviše je nose žene. Pretpostavlja se da novi kralj, Charles III neće ovaj fascinantan primjerak nositi u nekoj svečanoj prilici. Dok se očekuje vidjeti kao jedan novi dodatak kraljice supruge Camille.

Vrijednost ove krune danas je oko 900.000 dolara te je jedna od kruna s najviše simbolike. Kraljica ju je nosila na nekoliko historijski bitnih trenutaka. Jedan od njih je 1952. kada je otvarala Parlament.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button