Region

U SPOMEN ŽRTVAMA GENOCIDA Skupština Albanije usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici

Skupština Albanije usvojila je Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Srebrenici. Naziv rezolucije je “U spomen žrtvama genocida u Bosni”, prenosi Albanian Post.

Za rezoluciju je glasalo svih 113 poslanika koji su bili prisutni u sali. Prethodno odbijena su četiri amandmana koje je predložio bivši premijer i poslanik Demokratske stranke Tritan Shehu.

Vladajuća Socijalistička stranka predložila je rezoluciju nakon što je glasala protiv druge rezolucije koju su predložili Sali Berisha i njegova grupa demokratskih poslanika.

Šef Poslaničke grupe Socijalista Taulant Balla je rekao da ova rezolucija jasno izražava stav Albanije o kažnjavanju ratnih zločina i kažnjavanju država koje ih negiraju.

Prema njegovim riječima, situacija bi trebalo da posluži kao zvono za uzbunu zbog opasnosti od ekstremnih sila nacionalizma, nasilja i užasa rata koje one izazivaju.

“Pokazalo se da je genocid bio samo uvod u širi genocid koji se ubrzo proširio i na Kosovo. Nedavno je oživeo u Ukrajini, gdje su ruske okupacione snage činile i čine izuzetno teške zločine nad nemoćnim civilima”, kazao je on.

Poslanicima se putem video linka obratio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji im se zahvalio na usvajanju Rezolucije.

“Zahvaljujem svim poslanicima Parlamenta Albanije na usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici. Zaista, ovo je poštovanje prema žrtvama. Albanija i BiH su dvije prijateljske zemlje”, rekao je on.

Nakon govora Balle i Džaferovića održana je minuta ćutanja u čast žrtvama iz Srebrenice.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Albanian Post

Više iz rubrike

Back to top button