Region

BEZ INTERVENCIJA POLICIJE Sve jače provokacije kako se približava 11. juli: Bratuncem se ori “Ne volim te, Alija, zato što si balija…”

Kako se približava 11. juli i obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici tako se na ovom prostoru pojačavaju provokacije. 

Tako je sinoć u jednom od kafića u Bratuncu puštana nacionalistička pjesma Baje Malog Knindže “Ne volim te, Alija, zato što si balija…”. Osim provokacija, na ovaj se način dodatno zastrašuju Bošnjaci povratnici u Podrinju. Naravno, kao i uvijek u ovakvim situacijama entitetska policija se ne oglašava jer to za MUP RS-a, koji je u haškim presudama označen kao jedan od počinitelja genocida, ne predstavlja provokacije već “normalno stanje”.

Na dan obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici, nacionalistička proruska organizacija najavila je da će, nekoliko kilometara od mezarja u Potočarima, održati prikazivanje filma u kojem planiraju pustiti govor ratnog zločinca Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog za genocid i druge zločine u julu 1995. godine.

Prorusko udruženje “Istočna alternativa”, čiji članovi negiraju genocid i veličaju Ratka Mladića, najavilo je da će u Srebrenici 11. jula prikazati film o “oslobađanju Srebrenice”, u kojem, između ostalog, planiraju pustiti govor bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za kojeg navode da je “u tim događajima zauzeo historijsku ulogu”.

Ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari bit će ukopano 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
N1 / Faktor

Više iz rubrike

Back to top button