Region

CRNA GORA U Podgorici oboren temperaturni rekord star 73 godine: Evo koliko stepeni je bilo

Meteorolog Branko Micev saopštio je da je jutros najniža temperatura vazduha u Podgorici bila 27,6 stepeni, i to je rekordno najtoplije jutro za 4. juli u posljednjih 73 godine.

“Noćas se temperatura nije spustila ispod 27,6 stepeni, dakle skoro 28 stepeni, a inače po međunarodnim kriterijumima i standardima ako se temperatura tokom noći ne spusti ispod 20 stepeni, ta noć se proglašava tropskom”, rekao je Micev.

Tropski dani su, pojašnjava, kad je temperatura iznad 30 stepeni, prenosi portal “Analitika“.

“Danas će, u ovoj sezoni, biti 40-i tropski dan na području glavnog grada. Prošle godine je ukupno u sezoni bio 91 tropski dan, tako da žestoko idemo na obaranja prošlogodišnjeg rekorda”, rekao je Micev.

“Drugi dio juna je takođe bio ekstremno topao, imali smo visoke temperature vazduha pa je na Žabljaku ove godine jun bio rekordno najtopliji”, rekao je on.

Zahlađenje se, kako je rekao, može očekivati od četvrtka, a od petka se očekuje pad temperature vazduha, sa jakim sjevernim vjetrom.

“Duži periodi suhog vremena slijede nakon vikenda” rekao je Micev.

Kazao je i šta bi ljudi trebalo da znamo kad se nađu u zoni olujno-grmljavinskih oblaka.

“Treba da smo svjesni da se nalazimo u zoni rizika. Ako je oblak iznad nas, nalazimo se u zoni visokog rizika od udara groma. Zatim moramo da znamo šta ne smijemo da radimo, da smo sami na uzvišenju, na livadu, ne smijemo da zatražimo spas od kiše ispod usamljenog drveća. Treba se skloniti najbolje u objekat za stanovanje, ili u automobil, gdje smo najbezbjedniji”, rekao je Micev.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radiosarajevo.ba

Povezani Članci

Back to top button