Društvo

SVE SKUPLJE I SKUPLJE Cijena hljeba na Kosovu 60 centi

Cijena hjleba na Kosovu se kreće od 40 do 60 centi, u zavisnosti od pekare koja ga proizvodi i gradu.

Do početka godine cijena je bila 35 centi. Zatim je cijena porasla na 50 centi.

Ali, posljednjih dana u pojedinim pekarama u Gnjilanu, vekna hljeba težine od preko 500 grama poskupjela je sa 50 na 60 centi.

Vlasnik tamošnje pekare “Shqiponja” Përparim Maloku kaže da postoji nekoliko faktora koji su doveli do poskupljenja:

„…poskupljenje brašna i drugih proizvoda, ali i nedostatak radnika. Većina radnika traži da napusti Kosovo i da ih zadržimo na poslu, moramo da im povećamo mjesečne plate”, kaže Maloku za Radio Slobodna Evropa.

Za razliku od Gnjilana, u glavnom gradu Kosova, Prištini, u posljednje vrijeme nema pomjeranja cijena hljeba. Posljednje povećanje zabilježeno je početkom ove godine.

“Cijena hljeba nije promjenjena, hljeb košta 50 centi. Cijena nije razumna, ali šta da radimo“, kaže Besmir Martinaj, vlasnik pekare „Lindi“ u naselju „Dardania“.

Kosovo se od kraja prošle godine suočilo sa povećanjem cena proizvoda i usluga, uglavnom zbog poremećaja u snabdevanju izazvanih pandemijom korona virusa.

I Rusija i Ukrajina su među najvećim svjetskim izvoznicima žitarica, a rat između njih je poremetio tržišta.

Prema podacima Agencije za statistiku Kosova, stopa inflacije u maju ove godine dostigla je 12,5 odsto, sa 0,2 odsto u istom periodu prošle godine.

A najveći teret toga pada na građane. Neki imaju minimalnu penziju od 100 eura, a neki minimalnu platu od 130 do 170 eura.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
RSE

Više iz rubrike

Back to top button