Politika

ISTOM MJEROM KAO I SRBIJA Vlada Kosova uspostavlja reciprocitet državljanima Srbija

Vlada Kosova uspostavila je reciprocitet za ulazak državljana Srbije na Kosovo tako što je na elektronskoj sjednici odlučila da primjeni istu mjeru kao i Srbija, koji ne prihvata lične karte Kosova, ali građanima Kosova na ulazu daje pismo koje zamjenjuje identifikaciona dokumenta. Usvojena je i odluka o preregistraciji vozila na RKS tablice do 30. septembra, prenosi Koha.

“Vladin kabinet je donio i odluku prema kojoj se svakom licu koje se pojavi da pređe državnu granicu sa ličnim dokumentom izdatim od strane srpskih vlasti, na graničnim prijelazima dostavlja obrazac deklaracije koji privremeno zamjenjuje korišćenje dokumenta. Deklaracioni list će stvoriti osnovu za promet na teritoriji Republike Kosovo i za korišćenje u državnim institucijama”, navodi se u saopštenju Vlade. 

Također, doneta je odluka da se stanovnicima, uglavnom na sjeveru koji imaju registarske tablice koje izdaje Srbija, ali na oznake gradova na Kosovu, pruži još jedna šansa, kako je nedavno rečeno, da se vrate na registarske tablice RKS.

Vlada Kosova je usvojila odluku da se omogući registracija vozila sa RKS registarskim tablicama za sva vozila opremljena registarskim tablicama “PR”, “KM”,”PZ”, “GL”, “UR”, “JP”, “DA” ili “ĐA”. 

Registracija vozila na RKS tablice, kako se navodi u odluci Vlade, počinje od 1. avgusta i trajat će do 30. septembra, a nakon isteka tog roka vozila koja se ne preregistruju smatraće se nacionalizovanom robom.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da preduzme sve potrebne radnje i mjere u cilju sprovođenja postupka iz tačke 1. ove odluke i da koordinira proces registracije u koordinaciji sa nadležnim ministarstvima”, navodi se u odluci. 

Koha navodi da je Vlada prošle godine uspostavila i reciprocitet za automobilske tablice. Od tada, automobili sa srpskim tablicama koji ulaze na Kosovo moraju da prekrivaju državni simbol, kao i automobili sa RKS tablicama pri ulasku u Srbiju.

Prije ove odluke, na Kosovu su bili dozvoljeni automobili sa srpskim tablicama, dok su oni sa RKS registarskim oznakama, na ulazu u Srbiju, dobijali privremenu registarsku tablicu koju je izdavala Srbija uz novčanu naknadu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button