Politika

EVROPSKA KOMISIJA Ne postoje dodatni uslovi za liberalizaciju viza, Kosovo sve ispunilo

Evropska komisija je pojasnila da nije planirala nikakvu novu mapu puta za liberalizaciju viznog režima za Kosovo i da ostaje pri stavu da je Kosovo ispunilo sve uslove, prenosi Reporteri.

Pojašnjenje je uslijedilo nakon izjave komesara za proširenje EU Olivera Varhelija, koji je rekao da je Komisija spremna, zajedno sa državama članicama, da razvije dodatnu mapu puta za rješavanje nekih konkretnih zabrinutosti, prenosi REL.

„Komisija nastavlja da stoji iza ocjene iz jula 2018. da je Kosovo ispunilo sve kriterijume iz mape puta za liberalizaciju viznog režima iz 2012. godine, a koji se odnose na repatrijaciju i reintegraciju, bezbjednost dokumenata, migraciju i upravljanje granicama, bezbjednost i javni red, kao i kao i osnovna prava u vezi sa slobodom kretanja“, rekla je Ana Pisonero, portparolka Evropske komisije za proširenje i susjedsku politiku.

Ona je prenijela stav Evropske komisije da je „odluka o ukidanju viza za građane Kosova veoma kasni” i da je „na čekanju u Savjetu”.

„Razumijemo da neke države članice i dalje brinu o pitanjima kao što su borba protiv korupcije, lažni zahtjevi za azil i bezbjednost dokumenata, koji su obuhvaćeni mapom puta. Komisija ostaje spremna da podrži dodatni rad između država članica i kosovskih vlasti na rješavanju ovih pitanja. Ne govorimo o novoj mapi puta“, rekla je Pisonero.

Prema njenim riječima, nakon odlučivanja o viznoj liberalizaciji, Evropska komisija će pratiti kontinuirano sprovođenje zahtjeva koji proizilaze iz mehanizama suspenzije viznog režima i procesa stabilizacije i pridruživanja.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button