Hronika

TRGOVINA DROGAMA Albanija jedan od vodećih svjetskih uzgajivača kanabisa

Albanija se pominje kao jedan od vodećih svjetskih uzgajivača kanabisa u najnovijem Svjetskom izvještaju o drogama za 2022. godinu, publikaciji Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal, prenosi Telegrafi.

Prema izvještaju, Albanija je sedma u svijetu među najčešće spominjanim zemljama po porijeklu, lansiranju i tranzitu kanabisa za period 2016-2019, od ukupno 154 zemlje, a poslije Maroka, Afganistana, Španije, Holandije, Pakistana i Libana. 

Albanija je, prema izvještaju, na prvom mjestu u regionu jugoistočne Evrope u analizi nekih indikatora za period 2010–2020, koji ukazuju na zemlje koje imaju značajan uzgoj kanabisa, a poslije Albanije su Turska, Rumunija i Bugarska.

Albanija se pominje i u takozvanoj balkanskoj ruti za heroin, koja počinje iz Pakistana, prolazi kroz Siriju, Tursku, Grčku, Albaniju i završava se u zapadnoevropskim zemljama.

U izvještaju se navodi da se kanabis ilegalno proizvodi u svim regionima svijeta. Uzgajanje kanabisa prijavljeno je ili putem direktnih indikatora (kao što je uzgoj ili uništavanje biljaka, ili uništavanje zasađenih polja) ili indirektnih indikatora (zaplijena biljaka, izvještaji o porijeklu zaplijenjenog kanabisa) iz najmanje 154 zemlje za period 2010-2020.

U drugom izvještaju, koji je nedavno objavio Evropski centar za praćenje droga, utvrđeno je da su albanske kriminalne grupe od 2017. godine ne samo proširene, već i postale sofisticiranije, kontrolišu i uvoz i distribuciju kokaina iz zemalja Latinske Amerike na evropska tržišta. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Telegrafi

Više iz rubrike

Back to top button