Politika

MIŠLJENJE ANALITIČARA Tokom predsjedavanja Češke EU može doći do pomaka po pitanju vizne liberalizacije

Poznavaoci međunarodnih prilika prilika imaju različita mišljenja o mogućnosti da se do kraja godine donese odluka o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, ali se slažu da u procesu liberalizacije, koji je dugotrajan i politizovan, može da dođe do pozitivnih pomaka, s obzirom na geopolitička dešavanja koja su u toku u Evropi, prenosi Zeri.

Iako su bila povećana očekivanja u pogledu mogućnosti donošenja odluke ili čak pokretanja vizne liberalizacije za Kosovo, Samit Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana, koji je održan 22. i 23. juna, završen je bez konkretnih rezultata za Kosovo.

Opet, najveći skeptik u pogledu ukidanja viznog režima za Kosovare bila je Francuska. Poslije ove zemlje, od 1. jula predsjedavanje EU preuzima Češka.

Uprkos nedavnim dešavanjima, mogućnost vizne liberalizacije za Kosovo ove godine je dovedena u pitanje.

Stručnjak za međunarodne odnose Shqiprim Pula kaže da bi tokom predsjedavanja Češke EU moglo da dođe do napretka po pitanju liberalizacije viznog režima.

“Češka je veoma naklonjena prema Kosovu i može da, na dva samita koja će biti održana, unapredi stav da napravi liberalizaciju viznog režima i omogući našim građanima slobodno kretanje u šengenskom prostoru. Imajući u vidu geopolitičke okolnosti, poslije rata između Rusije i Ukrajine može doći do nekog guranja, čak bih rekao možda i emotivnog, da se Evropska unija sjeti i napravi politički zaokret oko odluke o liberalizaciji za nas, i druga pitanja prema Balkanu”, rekao je on.

Pula je istakao da je Evropska unija trenutno u “ratu” sama sa sobom i da je neozbiljna po pitanju Zapadnog Balkana.

Doktor međunarodnih odnosa Gurakuç Kuçi rekao je da je vizna liberalizacija za Kosovo godinama političko pitanje.

“Nije problem ko tu ima front, jer se odluke unutar Evropske unije donose jednoglasno. Svi treba da budu za jedno i treba da se donese odluka. U našem slučaju, neke zemlje nisu za ovo pitanje, a nije Češka ta koja spriječava Kosovo da dobije viznu liberalizaciju. Francuska je ta koja blokira”, istakao je on.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Zeri

Više iz rubrike

Back to top button