Politika

ZAJEDNIČKA SJEDNICA Vlade Kosova i Albanije potpisale 19 sporazuma

Vlade Kosova i Albanije potpisale su danas na zajedničkoj sjednici u Prištini 19 sporazuma, među kojima su sporazum o slobodi kretanja koji bi omogućio potpunu slobodu kretanja između Albanije i Kosova, prenosi Lajmi. 

Potpisani su i sporazumi iz oblasti carine, putne infrastrukture, kao i sporazum o zajedničkom bukvaru koji bi, kako se navodi, predstavio činjenice albanskog naroda u jednoj dostojanstvenoj publikaciji. 

Sporazum o obrazovanju podrazumjeva mogućnost takmičenja i nastavak studija na 19 univerziteta na Kosovu i Abaniji, pod jednakim uslovima, kao i sporazum o građanskom status koji podrazumjeva obavještavanje u realnom vremenu između Albanije i Kosova o promjenama u građanskom statusu.

Sporazum o carnini podrazumjeva studiju u pravcu realizacije zajedničkog carinskog sistema između Albanije i Kosovoa, a sporazum o socijalnom osiguranju korake ka ujedinjenju tržišta socijalnog osiguranja Albanije i Kosova, dok sporazum o energiji podradumjeva rad na povećanju sigurnosti i diversifikacije snabdjevanja, odnsno razvoj terminala za tečni gas u Valoni.

Sporazum o poljoprivredi podrazumjeva povećanu razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pristup finansijama EU, kao i izgradnji zajedničkog informaciono-statističkog sistema Kosova i Albanije, sporazum o putnoj infrastrukturi podrazumjeva studiju za unapređenje prekograničnih puteva, a sporazum o transport studiju izvodljivosti za izgradnju železničke linije Durs – Priština.

Cilj sporazuma o zdravstu je razmjena iskustava i usluga u medicini, kao i unifikacija protokola za lijekove i medicinsku opremu između Albanije i Kosova, uključujući razmjenu rijetkih lijekova.

Sporazum o turizmu podrazumjeva zajedničku digitalnu platformu za promociju turizma Kosova i Albanije, a sporazum o mladima, razmjenu iskustava o razvoju politika i aktivnosti za mlade. 

Cilj sporazuma o zaštiti je intenziviranje saradnje i konsolidacija napora u oblasti gorskog spasavanja i teritorijalnih voda, a sporazuma iz oblasti pravosuđa priznavanje pravosudnog ispita i omogućavanje obavljanja advokatske profesije i na Kosovu i u Albaniji. 

Luan Dalipi, šef kabineta premijera Albina Kurtija, objavio je sve dogovore postignute danas na zajedničkoj sjednici vlada Kosova i Albanije i naveo da su mnogi od dogovora koji su postignuti na prethodnim zajedničkim sjednicama dvije vlade sprovedeni što, kako je rekao, dokazuje najviši nivo pripremljenosti i posvećenosti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Lajmi

Više iz rubrike

Back to top button