Region

BIZNIS Srbi preko Turske “pronašli put” za izvoz u Rusiju

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije Branislav Nedimović izjavio je da je “pronađen put za izvoz srpskih proizvoda u Rusiju” i objasnio da roba “ide preko Turske i nekih baltičkih zemalja”.

Nedimović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je otklonjen i problem s izvozom jabuka, a da je u prethodnih mjesec dana Srbija izvezla više jagoda nego u istom periodu prošle godine.

Ministar je ocijenio da su trenutna dešavanja na tržištu hrane u svijetu „dječja igra“ u odnosu na ono što će biti za šest mjeseci ili za godinu, zbog čega je, po njegovim riječima, „potrebna budnost svih institucija“ u Srbiji i podsjetio da su donijete tromjesečne kvote za izvoz.

„Moramo da balansiramo, ne smije da se dogodi da bude da smo proizveli, a mi da nemamo. U Srbiji mora da bude svega i da imamo dovoljno za komšije na ‘Otvorenom Balkanu’“, rekao je Nedimović.

On je kazao da za desetak dana počinje žetva pšenice i da očekuje da će Srbija, u zavisnosti od meteoroloških uslova, imati “bar tri miliona tona prinosa, dovoljno za cijeli Balkan”.

“Srbija potroši 1,3 do 1,5 miliona tona (pšenice) i za hljeb i za sve ostalo, ostalo ide u izvoz”, naveo je ministar.

Nedimović je rekao i da je počela žetva ječma i da će prinos biti “bolji od desetogodišnjeg prosjeka, ali ne i rekordan”.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
ba.n1info.com

Više iz rubrike

Back to top button