Hronika

STRUČNJAK ZA BEZBJEDNOST Ibishi: Dojave o bombama tendencija uticaja Rusije na Balkan

Stručnjak za bezbjednost Nuredin Ibishi rekao je da su dojave o postavljenim bombama na Kosovu alarm koji institucije treba ozbiljno da shvate, ali i naveo da su one oblik specijalnog i hibridnog ratovanja iz do sada neidentifikovanih krugova, uz postojanje tendencije ruskog mješanja na Balkanu, prenosi Ekonomia Online.

Ibishi smatra da treba povećati brigu i budnost zbog stalnih prijetnji koje su sve brojnije ne samo na Kosovu već i na većem djelu Balkana, uključujući Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

“Zabrinjava jer je jučer stiglo dosta prijetnji za pojedine školske objekte, ali i po drugi put za aerodrom, putem mejlova. Pored stalnih prijetnji i opasnosti koje dolaze iz Rusije poslije rata u Ukrajini, tendencija da se ruska geostrategija mješa na Balkanu, ovo pokazuje novi oblik specijalnog ratovanja i hibridnog ratovanja na Kosovu iz do sada neidentifikovanih regiona”, rekao je Ibishi.

Ibishi navodi da je najveći hendikep to što Kosovo nije član međunarodnih bezbjednosnih organizacija poput Europola i Interpola, a što bi pomoglo u otkrivanju adresa sa kojih se šalju prijeteće poruke.

“Treba povećati nivo međuinstitucionalne saradnje i bezbjednosti, ali i sa zemljama u regionu, kako evropskim, tako i međunarodnim. Hendikep je što još nismo članovi međunarodnih bezbjednosnih organizacija, Europola i Interpola, i to predstavlja veliku poteškoću u razmjeni informacija i otkrivanju adresa odakle te prijetnje dolaze, kako se pretpostavlja, spolja”, naveo je Ibishi.

On je rekao da bi te prijetnje mogle biti upozorenje na napad na servere kosovskih institucija i zato ističe važnost zaštite i prevencije. 

„Moramo to da shvatimo veoma ozbiljno u budućnosti jer bi te prijetnje mogle da dolaze od hakera, ali je moguće i iz nekih obavještajnih centara koji su željeli da izazovu paniku među građanima, a da institucije učine nesigurnim. Ovo je također upozorenje na napad na državne servere i moramo ozbiljno da shvatimo pitanje zaštite i prevencije od ove pojave”, rekao je Ibishi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button