Politika

USKORO!? Demhasaj: Pozitivni signali i iz Francuske za viznu liberalizaciju

Izvršni direktor organizacije Çohu Arton Demhasaj izjavio je da bi 23. juna u Briselu mogla da bude doneta odluka o liberalizaciji viznog režima za Kosovo i da su u ovoj fazi maksimalne šanse za takvu odluku kako Kosovo ne bi ostalo crna rupa Balkana i Evrope, prenosi Ekonomia Online. 

Demhasaj je naveo da je činjenica da moćne države u EU, poput Njemačke, javno podržale odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo i čak počele da lobiraju kako bi skeptične zemlje, kao što je Francuska koja se tome protivila, promjenile stav. 

“Postoje i pozitivni signali iz same Francuske da se o ovom pitanju može razgovarati 23. juna, tada su potencijalno maksimalne šanse, možda kao nikada do sada, da se donese odluka po pitanju liberalizacije viza za Kosovo”, rekao je Demhasaj. 

On kaže da bi, ukoliko odluka bude doneta ovog mjeseca, odluka o viznoj liberalizaciji mogla da stupi na snagu u decembru ove ili u januaru sljedeće godine.

Demhasaj je rekao da postoje neki kriterijumi ili uslovi koji se postavljaju za Kosovo nakon što se donese odluka o viznoj liberalizaciji, a da se to posebno odnosi na pitanje migracija i dodao da institucije Kosovo treba da obavjeste građane da ne mogu da migriraju na osnovu vizne liberalizacije.

Politički analitičar Ekonomie Online Arbnor Sadiku ocjenio je da Vlada Kosova treba da pripremi promotivne kampanje i objasni građanima da vizna liberalizacija ne znači pravo na zapošljavanje i obrazovanje u inostranstvu i boravak u zemljama EU duže od šest mjeseci.
 
On kaže da je optimista da će 23. juna biti doneta pozitivna odluka u vezi sa tim, ali i upozorava da Kosovo i njegovi građani mogu biti kažnjeni u slučaju zloupotrebe vizne liberalizacije. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button