Politika

PREMIJER KOSOVA Kurti: Za pomirenje je potrebno da se Srbija izvini

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da Srbija treba da se izvini za zločine koje je počinila na Kosovu tokom rata kako bi došlo do pomirenja, prenosi Koha.

Na Balkanskoj liderskoj konferenciji “Mir, bezbjednost i razvoj na Zapadnom Balkanu” koju je organizovala Univerzalna mirovna federacija, Kurti je rekao da zločini Srbije na Kosovu nikada ne treba da se zaborave i da treba da se traži pravda.

“Sve bi bilo drugačije da politički i vojno-policijski šef Beograda nije nametnuo agresivnu i genocidnu politiku prema Albancima. Kao rezultat toga, Srbija je nastavila da čini zločine koji su nanijeli štetu oba naroda i izazvali tragediju i humanitarnu katastrofu koju nikada ne smijemo da zaboravimo, već da tražimo da pravda bude zadovoljena i da dođe do izvinjenja i priznanja zločina kako bi se došlo do pomirenja”, rekao je Kurti.

Premijer je rekao da su krhki sadašnji mir i trajni mir u perspektivi i danas ugroženi tendencijama ka zamrznutom sukobu, ka sveobuhvatnom blokiranju procesa normalizacije, razvoja, demokratizacije, približavanja, saradnje i integracije i to sve zbog “revanšističkog i retrogradnog poduhvata”. 

“Naš narod je željan bezbjednosti i pravičnog i inkluzivnog razvoja”, rekao je Kurti. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button