Region

IZ OFICIRSKE UNIFROME U PREDSJEDNIČKU FOTELJU Bajram Begaj novi predsjednik Albanije

Albanski parlament izglasao je 4. juna načelnika Generalštaba Oružanih snaga Bajrama Begaja za novog predsjednika zemlje.

Sa 78 glasova za u parlamentu od 140 mjesta, Begaj će u narednih pet godina biti na mjestu predsjednika države.

Prije glasanja, novoizabrani predsjednik je rekao da će imati “jednako poštovanje za sve stranke koje predstavljaju albanski narod”.

“Riječi nikada nisu bile moje najjače oružje, ali i da jesu, uvjeren sam da bih ih u ovom momentu teško pronašao. Samo posvećenost uz apsolutnu lojalnost Republici Albaniji, njenim građanima i njenom Ustavu, može donekle pokazati veličinu ove časti”, rekao je Begaj.

Begaj je izabran većinom glasova vladajuće Socijalističke partije premijera Edija Rame, dok je veći dio opozicije iz Demokratske stranke bojkotovao sjednicu parlamenta.

Premijer Albanije ponovio je 4. juna da je Begaj predložen zbog njegovog vojnog profila i posvećenosti službi državi Albaniji.

Također je istakao da je Begaj nestranačka i ujedinjujuća ličnost, kao i “primjer normalnosti” za Albaniju.

“Albaniji smo dali neospornu ličnost u smislu integriteta i definitivno privrženosti zemlji i narodu”, rekao je Rama.

Begaj, ljekar po struci, preuzeo je dužnost načelnika Generalštaba Oružanih snaga Albanije 2020. godine.


Od 1998. godine obavljao je više administrativnih vojnih dužnosti.

Očekuje se da će novi predsjednik zvanično stupiti na dužnost 24. jula, kada odlazeći predsjednik Ilir Meta napušta funkciju, prenosi RSE.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button