Politika

PRIJETNJA ZA STABILNOST Kurti: Republika Srpska postala je svojevrsni ruski Kaliningrad u regionu

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je da je Republika Srpska postala svojevrsni ruski Kaliningrad grad u regionu, te da je prijetnja stabilnosti za Zapadni Balkan.

Kurti je kazao da je Rusija zainteresovana za nastavak rata i da ga vidi kao prijetnju ne samo za Moldaviju i Gruziju već i za Zapadni Balkan preko Srbije, dodavši da je Republika Srpska postala svojevrsni Kaliningrad u našem regionu, prenosi Kosovo online.

Podsjećanja radi, Kalinjingradska oblast je ruska eksklava koja graniči s Litvanijom na sjeveru, s Poljskom na jugu, te s Baltičkim morem na zapadu. Proširenje EU 2004. godine kada su Poljska i Litvanija postale članice je značilo kako ova oblast pod ruskog kontrolom od tog trenutka ima kopnene granice samo s EU.

Također Kurti je istakao da je zatražio od Sjedinjenih Američkih Država da pomognu Kosovu da uđe u NATO.

“Želimo da uđemo u NATO i EU, ali je vrlo moguće da zbog mnogih faktora možemo da uđemo u NATO prije nego u EU. Tražili smo od SAD-a da nam pomognu u pogledu članstva u NATO-u. Dobili smo odgovore i usko smo sarađivali i pravimo neku vrstu tranzicije naše vojske”, otkrio je.

Dodao je da Kosovo povećavalo budžet za odbranu za 52 posto i te da vidi SAD kao neizbježnog saveznika u jačanju i zaštiti kosovske sigurnosti te u koracima prema članstvu u NATO.

“Vjerujem da će ruskom invazijom na Ukrajinu izgledi i brzina članstva Kosova u NATO porasti”, rekao je Kurti.

On je nedavno za CNN kazao da Kosovo mora da bude veoma oprezno jer bi Srbija “mogla da odigra ulogu proxyja Ruske Federacije na Zapadnom Balkanu”.

“Rusko ministarstvo odbrane ima posebnu kancelariju u okviru Ministarstva odbrane Srbije. Sada, kada ruski ‘blic krig’ u Ukrajini propada, mi smo zabrinuti da oni mogu da pokušaju da prošire sukob i da Zapadni Balkan može da bude novo rusko bojište putem njihovih proxyja (posrednika) – Srbije ili Republike Srpske”, rekao je Kurti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Saff.ba

Više iz rubrike

Back to top button