Politika

OPASNOST Kurti: Rusija može da proširi rat na Balkan preko Srbije i Republike Srpske

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin bio u iskušenju da proširi rat dalje od Ukrajine, a po ocjeni Kurtija, najugroženiji region je Zapadni Balkan. Rusija bi tu, kako je rekao Kurti, mogla da proširi rat i bez upotrebe svoje vojne moći, preko Srbije i Republike Srpske, prenosi Klan Kosova.

Kurti je ove ocijene izneo u intervjuu za francuski “Mond”.

“Tri su regiona u opasnosti. Moldavija, jer pokušavajući da enklaviraju Ukrajinu i uskrate joj izlaz na Crno more, Rusi će sa Krima preko Odese ići u Pridnjestrovlje. Druga je Gruzija. Južna Osetija i Abhazija su anektirane 2008. godine, godine kada je Kosovo proglasilo nezavisnost. Treći front za koji strahujem je Zapadni Balkan. I on me najviše brine, ne samo zbog toga što ima veze sa mojom zemljom. Jer, u slučaju Moldavije i Gruzije, Kremlj mora da izdvoji deo svoje vojne moći za nova ratišta dok u slučaju Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine može da podugovara preko Srbije i Republike Srpske. Rusija bi mogla da proširi rat bez potrebe da koristi svoje vojne rezerve”, rekao je Kurti.

On je dodao da ruski predsjednik pominje intervenciju NATO-a na Kosovu kao presjedan da bi opravdao agresiju svoje zemlje na Ukrajinu.

„Nažalost ovde imamo i organizacije srpske ekstremne desnice, koje su jednom nogom u Srbiji, a drugom u Moskvi. Napominjem da je Putin jednom mjesečno spominjao „presjedan“ Kosova (NATO intervencija 1999.), a sada to čini svaki drugi dan da bi opravdao svoju hegemonističku politiku u Ukrajini, a možda i negdje drugde. Ovo možemo nazvati ruskom invazijom ili čak vojnom agresijom. Možemo nazvati i ruskim imperijalizmom ali ono što vidim je i fašizam”, rekao je Kurti.

On je takođe naveo da su veze između Rusije i Srbije mnogo jače nego što ljudi zamišljaju.

Kako je rekao, Kosovo traži integraciju u NATO, jer su tako bezbjedniji. Naveo je da je Kosovo na vježbi “Defender Europe 21” učestvovalo sa 330 vojnika, dok je Srbija trenirala sa Rusima.

“Međunarodna zajednica je kod nas intervenisala jer je htijela da spriječi ponavljanje genocida u Bosni. Mi sada tražimo punu integraciju u Atlantski savez jer vjerujemo da smo sigurniji ako smo deo njega. Zato smo učestvovali sa 330 vojnika u vježbi „Defender Europe 21″. Istovremeno, Srbija je sa Rusijom učestvovala u vježbi pod nazivom „Slovenski štit”. To pokazuje sve”, rekao je Kurti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Klan Kosova

Više iz rubrike

Back to top button