Politika

IZASLANIK BIDENA Osmani se bivšim državnim sekretarom SAD Kerryjem o prijemu Kosova u NATO

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa specijalnim izaslanikom predsjednika Sjedinjenih Država za klimatska pitanja i bivšim državnim sekretarom Johnom Kerryjem. Glavne teme razgovara bile su situacija u Ukrajini, članstvo Kosova u NATO i klimatske promjene, prenosi Indeks Online.

Predsjednica Osmani je zahvalila Kerryju na njegovoj ličnoj posvjećenosti Kosovu, naglasivši da građani Kosova danas uživaju u jedinstvenom i neraskidivom odnosu sa Sjedinjenim Američkim Državama.

Osmani i Kerry su razgovarali i o dješavanjima u Evropi i regionu.

Predsjednica Kosova izrazila je zabrinutost od destabilizacije regiona usled ruske invazije na Ukrajinu, dodajući da je potrebno da Kosova postane članica NATO-a, jer je to najbolja garancija za mir i stabilnost u regionu.

Osmani je pohvalila kontinuiranu podršku SAD jačanju uloge Kosova u međunarodnoj areni, istakavši da je sada još važnije povećati podršku u procesu priznavanja i članstva u međunarodnim organizacijama.

Čestitajući Kerryju na novoj ulozi specijalnog izaslanika predsjednika Bidena za klimatske promjene, predsjednica Osmani je kazala da rješavanje direktnih efekata klimatskih promjena zahtjeva transformativni pristup i liderstvu.

Sastanku je prisustvovala i potpredsjednica Vlade i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / IndeksOnline

Više iz rubrike

Back to top button