KosovoVijesti

Sindikat: Veliki broj policajaca podnelo zahtjev za vizu

Predsjednik sindikata Policije Kosova Imer Zeqiri izjavio je da sindikat smatra neprihvatljivim Nacrt zakona o platama i utvrđenom koeficijentu, kao i da je koeficijent policajaca diskrimunisan u odnosu na druge profesije, prenosi Koha.

“Trenutno plata policajca iznosi 392 eura. Nacrt zakona o koeficijentima je neprihvatljiv”, izjavio je Zeqiri.

Zeqiri je napomenuo da su takođe nezadovoljni i nedostatkom zdravstvenog osiguranja.

“Ne samo u regionu, već i u Evropi i svijetu nema policije bez zdravstvenog osiguranja. Policija je ovde najduže bez zdravstvenog osiguranja”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, oko pet miliona eura godišnje koštalo bi zdravstveno osiguranje Policije Kosova.

“Policija ima 9.119 zaposlenih, u ovu cifru je uključeno i civilno osoblje. Imamo 21 činovnika koji je ubijen na dužnosti, 300 je poginulo na dužnosti, 426 je povređeno na dužnosti, 528 policajaca ima posebna oboljenja. Od početka pandemije, 25 službenika je umrlo od pandemije. Preko 2.500 je zaraženo koronavirusom”, dodao je on.

Zeqiri je rekao da policajci odlaze sa Kosova, a da su mnogi već podneli zahtjeve za vizu u stranim zemljama, što je, ističe, zabrinjavajuće, prenosi Lajmi.

“Gubimo profesionalce u koje je godinama ulagano”, dodao je on.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Koha / Lajmi

Više iz rubrike

Back to top button