KosovoVijesti

Kurti: Poskupljenje struje neće uticati na 70 odsto domaćinstava

Nove tarife za električnu energiju, koje su usvojene na jučerašnjoj sjednici Odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, stupaju na snagu danas a premijer Kosova Albin Kurti smatra da 70 odsto domaćinstva neće osjetiti veliku razliku u plaćanju računa, prenosi Reporteri.

Kurti je rekao da, tokom zimskih mjeseci, 70 odsto domaćinstava neće biti pogođeno novim cijenama električne energije ili će biti minimalno pogođeni. On je podsjetio da je iznos subvencija za građane pomjeren sa 75 miliona eura na 100 miliona, što će smanjiti njihove troškove.

Domaćinstva koja troše manje od 800 kilovata struje mjesečno, objašnjava Kurti, neće imati veće račune, dok će onima koji troše 850 kilovata račun biti veći za pet odsto. Prema Kurtijevoj računici, ukoliko porodica potroši 850 kilovata struje, razlika između nekadašnjeg i sadašnjeg računa iznosiće svega dva i po eura. U slučaju potrošnje do 1000 kilovata, računi će biti 17 odsto viši nego dosadašnji.

“Tokom hladnih mjeseci 70,4 domaćinstva neće biti pogođeno povećanjem cijena energenata ili će biti minimalno pogođeni”, rekao je Kurti na sjednici Vlade.

On je pozvao građane da racionalno koriste struju i da pokažu društvenu solidarnost za prevazilaženje ove krize.

“U energetskoj krizi nema idealnog riješenja, mora se naći način da se kriza prevaziđe što je prije moguće. Zahtjeva se da nema poskupljenja u vrijeme kada trošimo više nego što je potrebno, pa nam ostaje ili da država subvencioniše energiju ili da kriza nekim čudom nestane“, rekao je Kurti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button