KosovoVijesti

Shala: Očekujemo da novi Zakon o platama poveća primanja prosvetnih radnika

Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova očekuje da će novim Zakonom o platama doći do povećanja plata prosvetnih radnika, prenosi KosovaPress.

Potpredsjednica Ujedinjenog sindikata Vjolca Shala izjavila je za KosovaPress da su njihova očekivanja da nastavnici budu među najplaćenijim zaposlenima u državnoj administraciji.

“Očekujemo da novim Zakonom o platama dođe do povećanja plata. Novim nacrtom tražiće se da prosvetni radnici počev od vrtića do fakulteta budu rangirani sa koeficijentima negdje u sredini svih mogućih koeficijenata koji će biti u prijedlogu Zakona o platama i naravno naš zahtjev je da sa novim Zakonom o platama bude povećanje plata za sve prosvetne radnike, počev od vrtića do fakulteta“, rekla je Shala.

Međutim, zamjenik ministra prosvete Dukagjin Pupovci je prije nekoliko dana rekao da Zakon ne podrazumjeva automatsko povećanje plata.

“Ako novi zakon o platama ne predvidi promjenu plata za nastavnike i one ostanu kakve su bile, onda smo u obavezi da slušamo glas svog članstva, onda je potrebno ići sa sindikalnim akcijama a najteži je generalni štrajk“, upozorila je Shala.

Sindikati su Vladi Kosova dali rok do marta za nacrt Zakona o platama, a 2. aprila odlučiće o načinima daljeg sindikalnog djelovanja.

Osim zakona o platama, Ujedinjeni sindikat ima zahtjeve i oko zdravstvenog osiguranja radnika u prosveti i zakona o penzijskom sistemu koji predviđa priznavanje radnog staža iz 90-ih godina.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button