KosovoVijesti

Više od 80.000 nezaposlenih na Kosovu, problem male plate

U Zavodu za zapošljavanje na Kosovu registrovano je više od 80.000 nezaposlenih, dok se istovremeno vlasnici preduzeća žale na nedostatak radne snage, prenosi Reporteri.

Direktor odeljenja za zapošljavanje u ovom Zavodu Shpetim Kaludra rekao je za Radio Kosovo da je među nezaposlenima koji su registrovani veliki broj ljudi sa visokim obrazovanjem. Kaludra je mišljenja da su problem loši uslovi rada i niske plate u privatnom sektoru.

“S obzirom na to da većina preduzeća kao kriterijum za zaposlenje ima samo srednju školu, možemo reći da stručne kvalifikacije nisu problem. Ono što je problematično su uslovi rada i niske plate”, kazao je on.
 
Prema mišljenju stručnjaka za pitanje obrazovanja Rinora Kehaja, najveći problem predstavlja nesklad između tržišta rada i nastavnih profila u srednjim stručnim školama i na univerzitetima.

Da je stopa nezaposlenosti veoma visoka i da na Kosovu nedostaju uslovi za rad govori podatak da se u januaru ove godine za 450 radnih viza u ambasadi Njemačke u Prištini prijavilo 48.962 građana Kosova.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button