RegionVijesti

Rama: Rusija nije neprijatelj Albanije

Premijer Albanije Edi Rama naglasio je da je sukob između Ukrajine i Rusije prilično opasan i da su pregovori jedini način da on bude riješen. Rama je dodao da Rusija nije neprijatelj Albanije, iako predstavnici ove dvije zemlje ne dijele isto mišljenje o nekim pitanjima, prenosi Koha.

“Dijelim mišljenje mnogih drugih, da je ovo prilično opasan sukob i da imamo rastuću tenziju sa visokim rizikom. Spadam u onu grupu ljudi kojih, srećom, nije malo, a koji vjeruju da razgovor vodi ka rješenju, ka pronalaženju tačke deeskalacije sukoba. Trebalo bi da se se otvori pregovarački proces koji će biti veoma težak“,kazao je on.

Upitan za pismo ruske ambasade u Tirani o presudi bivšem ministru unutrašnjih poslova Saimiru Tahiriju dan ranije od strane Specijalnog apelacionog suda, Rama je rekao da nema problema u bilateralnim odnosima sa Rusijom i da ova zemlja nije neprijatelj Albanije, ali je istakao da postoji jasan sukob mišljenja sa Rusijom.

“Imamo vrlo jasnu podjelu po ovom pitanju i sva buka oko pisma deo je folklorne buke u sedištu Demokratske stranke”, rekao je Rama i dodao da nikada ne komentariše sudske odluke.

Ministarka za Evropu i spoljne poslove Olta Xhaçka rekla je da, kada je u pitanju, Ukrajina Albanija podržava očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta ove zemlje.

“Podržavamo očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, ističući suvereno pravo svake nacije da bira svoj put i da odlučuje o svojoj budućnosti. Ističemo jednu istinitu činjenicu, koju ni u jednom trenutku u ovoj situaciji ne treba zaboraviti, da je NATO odbrambeni savez čija je misija da garantuje kolektivnu bezbjednost zemalja članica“, rekla je Xhaçka, prenosi agencija KosovaPress. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button