KosovoVijesti

Kosovo dostiglo rekordan izvoz od 712 miliona eura

Portparol carine Adriatik Stavileci saopštio je da je Kosovo tokom 2021. godine dostiglo rekordan izvoz u iznosu od 712 milion eura. Izvoz u Albaniju dostiže cifru od 109 miliona eura, a na drugom mjestu su Sjedinjene Američke Države u koje je izvezena roba vrijednosti 101 milion eura, prenosi Ekonomia Online.

Stavileci kaže da je ukupni izvoz porastao za 62 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

“Prošla godina je takođe bila jedna od najboljih godina od uspostavljanja carine u posljednjih 20 godina. Uspjeli smo da prikupimo 1,37 milijardi eura za budžet, što je povećanje od 30 odsto u odnosu na prošlu godinu“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kosovo je dosta napredovalo kada je u pitanju uvoz i izvoz proizvoda.

“Kosovo se stalno bori protiv šverca i sama činjenica da imamo stalan rast prihoda znači da ima manje prostora za nelegalne aktivnosti i švercere. Svi investitori koji su se zainteresovali su zadovoljni procedurama koje su ponuđene, a koje su usklađene sa Evropskom unijom. Moramo se boriti protiv sive ekonomije, između ostalog, jer to podrazumjeva više radnih mjesta”, rekao je Stavileci.

Izvršni direktor Američke privredne komore Kosova Arian Zeka smatra da je povećanje izvoza u SAD veoma korisno.

“Američka komora, kao i druga udruženja i stručnjaci, predvidjeli su da će, zbog pandemije, doći do poremećaja u globalnom lancu snabdjevanja. To je stvorilo mogućnosti za proizvođače sa Kosova, posebno za one koji imaju izvozni potencijal da zamene neke od proizvođača sa sedištem u Kini i drugim azijskim zemljama”, rekao je Zeka.

Naveo je da su proizvođači sa Kosova uspjeli da dobro iskoriste ovaj jaz nastao prekidom lanca međunarodnog snabdjevanja robom.

“Kosovo ima koristi od trgovinskog aranžmana koji omogućava izvoz robe sa Kosova u SAD bez plaćanja carina. Drugi proizvođači bi trebalo da slijede ovaj primjer i ne bi trebalo da posmatraju američko tržište kao udaljeno tržište”, kaže Zeka.

On dodaje da tržište SAD nudi mogućnosti za potencijal koji Kosovo ima u industrijskim sektorima. Kosovo, kako kaže, u SAD izvozi plastične proizvode, kafu i alkoholnih pića. Dodaje da kosovska industrija, ne samo da ima velike proizvodne kapacitete, već i da s proizvodi veoma kvalitetni.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button