RegionVijesti

BRUJE MEDIJI U REGIJI: Dodikovi saradnici najavili prekid blokade države

"Ponašat ćemo se u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS", kazao je Radmanović, prenosi HINA.

Dodik je uz to najavio kako će u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog o zabrani zloupotrebe pojma genocid, piše hrvatska agencija HINA.

Zvaničnici iz Republike Srpske prekinut će blokadu državnih tijela vlasti BiH i već od ove sedmice počet će sudjelovati u njihovom radu, potvrdili su je u srijedu zvaničnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čijem je čelu Milorad Dodik. 

Njegov bliski suradnik Nebojša Radmanović, koji je ujedno zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH, kazao je kako će zastupnici SNSD-a doći u Sarajevo na sjednicu državnog parlamenta zakazanu za četvrtak. 

“Ponašat ćemo se u skladu sa zaključcima Narodne skupštine RS”, kazao je Radmanović, prenosi HINA.

Parlament RS u utorak je usvojio zaključke po kojima zvaničnici iz tog entiteta u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH ubuduće “mogu učestvovati na sjednicama tih tijela, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stajališta i odluke” tijela vlasti RS. 

Dodik je uz to najavio kako će u parlamentarnu proceduru biti upućen prijedlog o zabrani zloupotrebe pojma genocida, čime bi se nadopunio zakon o zabrani negiranja ratnih zločina kojega je u julu prošle godine nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, javlja HINA.

Upravo je ta činjenica bila povodom da Dodik kroz Parlament RS nametne odluku o blokadi rada tijela vlasti BiH sve dok se Inzkov zakon ne povuče. 

Zbog toga se Dodik našao na udaru američke administracije koja mu je nametnula sankcije. 

Dodik je sada od uslova postavljenog u augustu prošle godine odustao, a pokušaj promjene nametnutog zakona opozicija je protumačila kao znak Dodikove slabosti i poraza političkog koncepta kojega je sam izmislio. 

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović kazao je kako Dodikov manevar s preinakama u zakonu kojega je nametnuo Inzko u biti predstavlja “jedno veliko ništa”, jer u nametnutom zakonu ionako nigdje ne piše da je neko kolektivno odgovoran za genocid pa tako to nisu ni bosanski Srbi niti RS. 

“Ono što je rađeno mjesecima završilo je fijaskom. Sjednica (Parlamenta RS) poslužila je samo da se otvore vrata povratku u institucije države BiH”, kazao je Šarović novinarima u Banjoj Luci, prenosi HINA.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
slobodna-bosna.ba

Više iz rubrike

Back to top button