KosovoVijesti

KEK: Smanjen kapacitet proizvodnje električne energije zbog remonta

Energetska korporacija saopštila je da će od danas blok A3 Termoelektrane Kosovo A biti van pogona zbog redovnog servisiranja, prenosi Reporteri.

Kako je potvrdio portparol KEK Skender Bucolli predviđeno je da remont traje do do 27. februara, a elektrana će u tom periodu proizvoditi blizu 750 megavat sati električne energije.

“Prema odobrenom energetskom bilansu, KEK će nastaviti da radi sa dvije jedinice TE- Kosovo B (B1 i B2) i dvije jedinice TE Kosovo A (A4 i A5) sa kapacitetom blizu 750 megavat sati električne energije. Takođe, prema pravilima rada, na vrijeme su obavješteni i kompanija odgovorna za snabdjevanje kupaca, kao i svi akteri”, rekao je Bucolli.

Blok B2 Termoelektrane Kosova B je bio van pogona oko mjesec dana zbog kvara na turbini. Pušten je u rad 23. januara pušten i trenutno proizvodi 245 megavat sati.

Kosovo je već nekoliko nedjelja u energetskoj krizi, Regulatorna kancelarija za energetiku predložila je povećanje cijena struje, zbog nedovoljne domaće proizvodnje i povećanog uvoza struje po visokoj cijeni.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button