KosovoVijesti

Kosovo spremno da pomogne Amerikancima u Ukrajini

Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija izražavaju podršku Ukrajini, u trenutku kada su tenzije između ove zemlje i Rusije dostigle vrhunac. Ministarstvo odbrane Kosova izražava spremnost da određene komponente Bezbednosnih snaga Kosova stavi na raspolaganje SAD u slučaju da to bude zatraženo za bilo koju misiju, prenosi Slobodna Evropa.

Zapadne zemlje upozoravaju da bi situacija mogla brzo da eskalira u ruski napad na Ukrajinu, iako Moskva to poriče. Ruska država nedjeljama postavlja trupe na granici sa svojim susjedom, kao i na ukrajinskom poluostrvu Krim.

Načelnik za strateške komunikacije u Ministarstvu odbrane Kosova, pukovnik Sefer Isufi, kaže da su KBS postigle sve do sada – u svakoj dimenziji razvoja svojih sposobnosti i operativnih kapaciteta – zahvaljujući nezamenljivoj podršci SAD.

“S obzirom na to da je naš savez sa SAD prirodan i veoma jak, mi smo u potpunosti posvećeni podršci SAD-u i njihovim snagama u svakoj misiji u kojoj vjeruju da mogu da angažuju naše profesionalne vojne komponente“, kaže Isufi.

On dodaje da SAD najbolje znaju koje komponente KBS-a mogu da angažuju u svojim operativnim snagama.

KBS su prošle godine prvi put bile deo međunarodne mirovne misije u Kuvajtu, zajedno sa američkim trupama.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je putem objave na Twitter-u, 22. januara, izrazila podršku Kosova Ukrajini.

U odgovoru za RSE, Kancelarija predsjednika Kosova potvrdila je da “Kosovo stoji uz Ukrajinu, podržavajući njen suverenitet i teritorijalni integritet, nakon ruske agresije 2014. godine i mobilizacije ruskih vojnih snaga u blizini svoje granice sa Rusijom”.

Dalje se navodi da nedavni vojni potezi Rusije predstavljaju prijetnju ne samo Ukrajini, već i cijelom evropskom kontinentu i “da svako narušavanje suvereniteta Ukrajine predstavlja direktan napad na nezavisnu državu, napad na demokratiju na našem kontinentu i nastavak agresivne kampanje Rusije“.

“Nismo sami u podršci Ukrajini, uz naše smo saveznike SAD i NATO, kao i sa zemljama koje žele da unaprede demokratske vrijednosti na našem kontinentu i širom svijeta“, navodi se u saopštenju Kancelarije predsjednika Kosova.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Radio Slobodna Evropa

Više iz rubrike

Back to top button