KosovoVijesti

Evropska unija pozvala Kosovo da liberalizuje tržište energije i ispuni preuzete obaveze

Evropska komisija pozivala je Kosovo da liberalizuje maloprodajno tržište električne energije i da potrošačima omogući da izaberu svog snabdjevača, pošto KEDS trenutno drži monopol u tom sektoru, prenosi Sinjali.

Institucije su se na to obavezale prije nekoliko godina ugovorima sa Energetskom zajednicom sa sedištem u Ljubljani, koji je formirala EU.

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero rekla je da bi Regulatorna kancelarija za energetiku trebalo da sprovede obaveze Kosova i da u potpunosti liberalizuje tržište, uključujući maloprodaju električne energije.

“Liberalizacija maloprodajnog tržišta električne energije povećava konkurenciju i inovacije, pruža potrošačima slobodu izbora i osnažuje ih da aktivno učestvuju u energetskoj tranziciji, dok su mjere ublažavanja moguće za zaštitu potrošača u nevolji i borbu protiv energetskog siromaštva. Stoga, nastavljamo da ohrabrujemo Regulatornu kancelariju za energiju Kosova (ERO) da sprovede plan za liberalizaciju maloprodajnog tržišta električne energije na Kosovu, u skladu sa obavezama Kosova u vezi sa Trećim energetskim paketom i drugim zahtjevima Energetske zajednice”, rekla je Pisonero.

Opozicione stranke su nedavno uputile isti takav apel Vladi Kosova, ali do sada nije bilo objašnjenja zašto se to ne radi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button