KosovoVijesti

Bucolli: Proizvodnja struje u “Kosovu B” biće normalizovana večeras ili sutra

Portparol Energetske korporacije Kosova Skender Bucolli rekao je da se u bloku B2 u elektrani “Kosovo B” rade posljednja testiranja nakon remonta kao i da proizvodnja u Bloku B2 može biti obnovljena večeras ili eventualno sutra, prenosi KosovaPress.

“Radovi u proizvodnom pogonu B2 su završeni predviđenom dinamikom. Trenutno smo u fazi testiranja i puštanja u rad proizvodne jedinice, trudimo se da je što prije pustimo. Sada to može da se desi večeras ili sutra u toku dana. Ali, malo je složenije dati tačno vrijeme kada če početi“, izjavio je Bucolli.

Kosovo se od decembra suočava sa energetskom krizom, pa je najavljeno povećanje cijene, što je Vlada prihvatila. Oni su izdvojili 20 miliona eura za Energetsku korporaciju i najavili subvencije u iznosu od 75 miliona eura. 

Vlada je saopštila da će ova sredstva poslužiti za podršku prevazilaženju energetske krize. Upotreba sredstava biće određena u sporazumu koji će se zaključiti između KEK i Ministarstva ekonomije.

Na ovaj način, ako sve bude išlo po prognozama, potrošači će imati na raspolaganju još 260 megavat-časova struje.

Kako je javnost više puta obavještena od 14. decembra prošle godine, Energetska korporacija Kosova (KEK) je potpisala ugovor vrijedan 248.650 eura za angažovanje stranih stručnjaka na pregledu i sanaciji štete nastale kvarom na turbini i niskog pritiska u bloku B2 elektrane B.

U obavještenju o potpisivanju ugovora se navodi da KEK nema tehničke kapacitete i stručnu ekspertizu da se sam riješi ovaj kvar. Neophodno je angažovati stručnjake iz Njemačke firme “General Electric” koji su i proizvođači turbina.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / KosovaPress

Više iz rubrike

Back to top button