KosovoVijesti

Hovenier: Postignuća Kosova za ovih 13 godina su jednostavno čudo

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država Jeff Hovenier objavio je video poruku u kojoj je pokazao svoju političku posvećenost u prošlosti i snažne veze koje ima sa Kosovom na putu ka slobodi i nezavisnosti, prenosi Gazeta Express.

Hovenier kaže da je dobio veliku podršku američkog predsjednika Josepha Bidena i državnog sekretara Antony Blinkena za mjesto ambasadora na Kosovu i naglašava da će raditi na budućem jačanju veza između Kosova i Amerike.

Američki ambasador kaže da nije stranac na Kosovu jer je posljednjih decenija, zajedno sa svojim kolegama, zastupao američku poziciju u odbrani naroda Kosova, suvereniteta i nezavisnosti.

“Na mnogo načina, ja sam oličenje višedecenijskog zajedničkog putovanja Kosova i Amerike“, rekao je Hovenier.

On je podsjetio na svoje učešće u procesu iz Rambuea gdje je učestvovao kao član američke delegacije. Podsjeća i da je bio dio tima Ujedinjenih nacija u timu Martija Ahtisarija kada se pregovaralo o statusu Kosova, kao i da je kasnije radio u Beloj kući u vrijeme predsjednika Baraka Obame kada se bavio se Zapadnim Balkanom.

Govoreći o putu i ​​razvoju Kosova, Hovenier kaže da je za 13 godina od proglašenja nezavisnosti svakako napravljen ogroman napredak.

“Postignuća Kosova u proteklih 13 godina su jednostavno čudo: živa demokratija, sposobna ekonomija i liderstvo Kosova preko granica“, rekao je Hovenier.

Međutim, napominje da su neki poslovi ostali nedovršeni, pa je dao riječ da će se baviti zajedničkim ciljevima.

“Prvo, zalagaću se da Kosovo bude potpuno angažovano i integrisano u region, Evropu i evroatlantske institucije, sa normalizovanim odnosima sa svojim susjedima“, rekao je Hovenier.

Kao drugo objećanje, Hovenier kaže da će biti posvećen tome da Kosovo ima stabilne, kredibilne i efikasne javne institucije koje pružaju usluge, sprovode pravdu i štite prava i slobode svih građana.

I kao treće objećanje navodi da će biti posvećen stvaranju dinamične ekonomije koja privlači investitore i štiti životnu sredinu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Gazeta Express

Više iz rubrike

Back to top button