KosovoVijesti

Gërvalla: Grčko priznanje nezavisnosti Kosova bilo bi istorijski korak

Ministarka spoljnih poslova Kosova i dijaspore Donika Gërvalla poručila je tokom posjete Atini da bi priznavanje i poštovanje nezavisnosti Kosova od strane svih članica Evropske unije, uključujući i Grčku, predstavljalo hrabar potez za stabilnost u regionu i šire, prenosi Telegrafi.

Gërvalla je istakla da bi to, kako kaže, omogućilo otvaranje nove dinamike u dugoročnom riješavanju problema na Balkanu.

“Ne samo za naše zemlje, već više za našu djecu i unuke, ovo bi bilo objećanje stabilnosti i trajnog mira u Evropi. Takav korak bi bio istorijski i mislimo da je to nešto što treba da se uradi”, rekla je Gërvalla.

Tokom sastanka sa šefom grčke diplomatije Nikosom Dendijasom, Gërvalla je izrazila spremnost vlade da unapredi bilateralne odnose sa Grčkom, koja je, prema njenim riječima, važna zemlja u regionu Jugoistočne Evrope i također važan faktor bezbjednosti i stabilnosti u regionu.

“Kosovo cijeni Grčku kao prijateljsku i partnersku zemlju i cijeni je zbog njene konstruktivnosti u odnosu na evropsku agendu i proces liberalizacije viza za građane Kosova”, navela je Gërvalla.

Gërvalla je rekla da je sa Dendijasom razovarala o značaju daljeg unapređenja ekonomskih odnosa, da su posebno su razgovarali o saradnji u oblasti energetike, gde je istakla da je Kosovo u fazi razmatranja najboljih opcija u pogledu energetske strategije.

“Naša energetska budućnost obuhvata tradicionalnu i obnovljivu energiju. U kontaktu smo sa našim prijateljima o opcijama za izazovnu tranziciju u ovoj oblasti. Nastavićemo da budemo u bliskom kontaktu sa Grčkom za detalje i za naše odluke u vezi sa tim”, rekla je Gërvalla.

Ona je ponovila težnje vlade i građana Kosova za evroatlantskim integracijama ističući veliku posvećenost nove Vlade jačanju vladavine prava kao preduslov za dalje jačanje i demokratizaciju Kosova.

Na sastanku je razgovarano i o spoljnopolitičkim pitanjima, evropskim i regionalnim pitanjima, a sagovornici su se osvrnuli i na potrebu proširenja oblika saradnje u drugim oblastima kao što su kultura, nauka, obrazovanje i zdravstvo.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Telegrafi

Više iz rubrike

Back to top button