RegionVijesti

Albanija povećala izvoz na Kosovo

Zavod za statistiku Albanije objavio je podatke o spoljnotrgovinskoj razmjeni za 2021. godinu, koji su pokazali da je zabilježen porast izvoza na Kosovo, prenosi KosovaPress.

Prema tim podacima, tokom 2021. godine Albanija je ostvarila najveći rast izvoza, u odnosu na 2020. godinu, na Kosovo (43,6 odsto), u Italiju (26,1 odsto) i Španiju (42 odsto).

Na Kosovo je povećan izvoz hrane, duvana, minerala, energenata, struje, hemijskih i plastičnih proizvoda, kože i proizvoda od kože, proizvoda od drveta i papira, tekstila i obuće, građevinskog materijala i metala, mašina, pribora i rezervnih dijelova.

Zemlje prema kojima je zabilježen najveći pad u izvozu su Ukrajina (14,7 odsto) i Rusija (49,3 odsto).

Trgovinska razmjena Albanije sa zemljama EU, za 2021. godinu, iznosi 60 odsto ukupne trgovine.

Prema izvještaju Zavoda za statistiku Albanije o spoljnoj trgovini, u periodu 2021. godine izvoz u zemlje EU čini 72,2 odsto ukupnog izvoza, a uvoz iz zemalja EU 54,4 odsto ukupnog uvoza.

Glavni trgovinski partneri Albanije su Italija sa 29,9 odsto, Turska sa 7,8 odsto, Grčka sa 7,3 odsto i Njemačka sa 6,4 odsto.

Tokom prošle godine, zemlje sa kojima je Albanija ostvarila najveći rast uvoza, u odnosu na prije godinu dana, jesu Italija (27,9 odsto) i Turska (48,6 odsto).


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / KosovaPress

Više iz rubrike

Back to top button